Prodloužení těžby v OKD posílí rozpočty Karviné i Stonavy o desítky milionů korun

6. únor 2023 10:55

Prodloužení těžby v OKD posílí napjaté rozpočty obcí nad šachtami. Důlní společnost jim v následujících třech letech pošle desítky miliónů korun jako kompenzace za hornickou činnost.  Největší částku dostane Karviná, už do konce tohoto měsíce má mít na účtu 40 miliónů. Dohodu s těžaři schválili na svém posledním jednání zastupitelé.

S prodloužením těžby se pořád zachovala i autentická atmosféra pravých hornických hospod. Dobře vychlazené pivo si tady vychutnává i havíř Richard Napravil, který ze zavřených šachet přešel právě na jediný funkční důl ČSM. „Je to vlastně jediná šachta, která tady zůstala. Jinak je to pořád stejná práce, nic se nemění. Hlavně, že je. To je pro mne důležité,“ říká.

Čtěte také

Stát už oznámil, že kola těžební věže se budou točit minimálně další tři roky  A to silně nahrává i rozpočtům obcí, kterých se důlní činnost týká. Karviná dostane letos ze zákona poplatky za těžbu ve výši 11 miliónů korun a  do roku 2025 každoročně dalších 40 miliónů.

„Máme dnes vícenáklady na energie, počítáme zhruba 100 milionů korun – ty nám samozřejmě nikdo nedokryje. Museli jsme omezit investiční činnost, samozřejmě inflace stavebních prací, veškerých oprav – doháníme tu ztrátu na straně příjmů jakoby. Takže jsme strašně rádi, 40 milionů korun není malá částka a zasanuje nám to některé činnosti, které budeme moci dále pro naše občany dělat,“ potvrzuje primátor Jan Wolf (ČSSD).

A k zákonným poplatkům dostane od těžařů další peníze i sousední Stonava. Ta každoročně do roku 2025 získá 11 milionů. „Máme vysokou prašnost, když je sucho a zablácené cesty, když je mokro. Je tam hluk, pískání v noci... A to všechno musí lidé snášet. Právě proto my jim to kompenzujeme tím, že mají třeba internet zdarma, že jsou tady příspěvky na bydlení, děti jezdí na ozdravné pobyty a tak dále,“ upřesňuje místostarosta Ondřej Feber (ANO).

Ve smlouvě s OKD má karvinská radnice dokonce pasáž o tom, že pokud Česko přijme euro, bude kompenzace za těžbu dostávat právě v evropské měně.

Spustit audio

Související