Doubravská naučná stezka vám ukáže karvinskou přírodu i těžní věže

2. listopad 2016

Památné stavby obce, okolní přírodu i místa připomínající těžbu černého uhlí. To vše ukazuje Doubravská naučná stezka v Doubravě na Karvinsku. V obci v současnosti žije něco přes dvanáct set obyvatel. Doubravská naučná stezka je otevřená od letošního roku a její dvě trasy jsou jak pro pěší, tak pro cyklisty.

„Doubrava je obec, která je zelená. Není tady žádný průmyslový ruch a dalo by se říct, že naučná stezka, kterou jsme zde vybudovali, je nejen pro místní, ale i pro lidi z větších měst. Využili jsme také toho, že tudy vedou dvě cyklotrasy, a udělali jsme tady soustavu různých zastávek,“ popisuje starosta obce Pavel Krsek.

Nová naučná stezka má dokonce dvě trasy – modrou a červenou. Červená trasa je vedena středem obce a je primárně určena pro rodiče s malými dětmi. Zavede vás z náměstí v Doubravě kolem sportoviště přes husitský kostel a pak se kolem národního domu vrací zpátky.

„Modrá trasa je delší. Dá se projít i pěšky, ale je určena hlavně pro cyklisty. Trasa má tři zastřešené zastávky a stejně jako červená začíná na náměstí. Vede na zastávku Vyhlídka, odkud je při dobré viditelnosti vidět celé panorama Beskyd. Dále stezka pokračuje na část, která se jmenuje Hranice. Poslední zastávka je doplněna o herní prvky pro nejmenší děti,“ dodává starosta Doubravy.

Vyhlídka na modré trase

Obec Doubrava je hodně zelená, nicméně stopy důlní činnosti jsou zde vidět dodnes. Je to vlastně i jedna ze zvláštností naučné stezky.

„Máme vlastně tři zastávky, kde by se dalo hovořit, že se zmiňujeme o těžbě. Zaprvé je to zastávka na červené trase, kde procházíme pomníkem, který je věnovaný padlým horníkům při plnění svých pracovních povinností; na dole Doubrava jsme zaznamenali dva výbuchy. Další zastávka je u posledního činného dolu, který tady je – je to důl Sever. A lidé si tady mohou prohlédnout těžní věž, která je ještě funkční,“ popisuje starosta Krsek.

Třetí zastávka, ze které uvidíte těžební podniky, je už výše zmíněná Vyhlídka s panoramatem Beskyd. Je odtud také vidět na všechny činné doly v okolí.

Mapka Doubravské naučné stezky
Spustit audio

Související