Pylové zpravodajství: dominují trávy, dub či ořešák

21. květen 2008
Zprávy , Zprávy

V uplynulém týdnu byla hojná především pylová zrna dubu, která díky zkřížené reaktivitě prodlužují sezónu břízy. Vedle toho se v ovzduší objevoval pyl téměř všech stromů, které kvetou během jarního období - buk, ořešák, jírovec.

Kvetoucí smrky a borovice svým pylem vytvářejí žlutavé povlaky na hladkém povrchu a vodních plochách, ovšem alergizují pouze minimálně. "Z bylin kvete řepka olejka, začínají se objevovat také pylová zrna jitrocele a šťovíku. Zaznamenali jsme pylová zrna trav, která na pylové scéně střídají pyl habru," upřesnila mluvčí Nemocnice Třinec Lenka Franková.

Pro nejbližší období očekáváme stále vysokou koncentraci pylových alergenů v ovzduší. "Na většině území již začne sezóna trav. Hojný bude pyl dubu, buku, jírovce a ořešáku," dodala mluvčí nemocnice.

Pylové zpravodajství připravujeme ve spolupráci s Nemocnicí Třinec a nabízíme vám ho v našich zprávách pravidelně každou středu ve 12:00 a v 15:00. Tentýž den ho do vysílání zařazujeme jako součást vstupu s meteorology v 17:20. Každou středu naleznete aktuální informace také na naší internetové stránce.

autor: tif
Spustit audio