Řada měst dnes vyvěsí vlajku pro Tibet

10. březen 2011

Na některých moravskoslezských radnicích po roce opět zavlaje tibetská vlajka. Standarta symbolicky připomene 52. výročí povstání Tibeťanů proti čínské okupaci, při kterém zahynulo nejméně 80.000 Tibeťanů.

Nový Jičín se k mezinárodní akci Vlajka pro Tibet připojuje od roku 2000. Ani letos neudělá výjimku, podobně je na tom Opava nebo Frenštát pod Radhoštěm. Města chtějí vyjádřit solidaritu s tibetským národem.

Standartu ale nevyvěsí Ostrava. Údajně kvůli velkým podnikatelům, kteří by jinak mohli mít problémy s Čínou. (Podrobnosti čtěte zde.) Vlajku nevyvěsí ani v Českém Těšíně nebo Karviné.

Ostrava ale přesto o tibetskou vlajku nepřijde. Namalují ji účastníci Festivalu ProTibet. Happening začne ve 14:00 před ostravským hotelem Imperial a vlajka bude měřit čtyři krát šest metrů, předpokládá jedna z organizátorek akce Jana Neboráková.

„Vždy, když v Ostravě malujeme vlajku, připojí se hodně náhodných chodců a namaluje si kus vlajky. Hodně ale chodí studenti, kteří se na to každoročně těší. Ty už známe a ti nám pomáhají malovat celé odpoledne,“ dodává Neboráková.

Kampaň na podporu Tibetu vznikla v polovině minulého století v západní Evropě a měla velký ohlas. Česká republika se k ní přidala poprvé v roce 1996, kdy vlajku vyvěsily čtyři radnice.

Vlajka pro Tibet má upozornit také na to, že i dnes existují národy, které žijí pod politickým či vojenským diktátem jiných národů.


autoři: čan , tif , Dominika Rojtová
Spustit audio

Více z pořadu