Radní v Novém Jičíně odvolali dlouholetého šéfa kina

28. červen 2011
Zprávy , Zprávy

Novojičínští radní navrhli zrušení místního kina Květen. Nejprve odvolali z funkce jeho ředitele kvůli manažerským selháním a teď přišli s plánem kino sloučit s místní příspěvkovou organizací.

Kino Květen stojí v Novém Jičíně už od 30. let minulého století. Posledních 35 let ho vedl Lubomír Svoboda. Rada města ho teď z funkce ředitele odvolala. Podle starosty města Břetislava Gelnara jsou za tím ekonomické důvody.

„Důvody k odvolání ředitele byly z minulosti, kdy byla vytýkána jeho úroveň práce z hlediska ekonomiky řízení kina. Jsou to výtky z kontrolní zprávy,“ říká starosta.

Podle Lubomíra Svobody je ale ekonomická situace kina dobrá a pochybení odmítá.

„Nesouhlasím, protože kino je moje dítě. Třicet pět let jsem se tam staral, aby to fungovalo, aby Jičíňáci měli, co mají v jiných městech. Dotáhli jsme to k digitálu, 3D. Kino je od roku 2001 v plusu 80.000 korun, takže jsem byl překvapený, že špatné hospodářské výsledky,“ dodává Svoboda.

Rada Nového Jičína nakonec doporučila zastupitelům kino zrušit a převést ho pod Městské kulturní středisko. To se ale řadě lidem nelíbilo. Návrh kritizoval i Petr Tupý z komise péče o památky.

„V dosavadním fungování těchto dvou organizací jsou značné rozdíly. Vzhledem k rozpočtu, které tyto organizace měly, myslím, že kino vykazovalo mnohem lepší výsledky. A převod pod hůře fungující organizaci, si myslím, že není příliš šťastné,“ poznamenal Tupý.

Zastupitelé nakonec sloučení dvou organizací neschválili. V současné době je tak řízením kina pověřena jeho ekonomka. Výběrové řízení na pozici ředitele by mělo být vypsáno do konce roku.

autor: Dominika Rojtová
Spustit audio