Radnice chtějí přísněji postihovat majitele zanedbaných pozemků

14. březen 2006
Zprávy , Zprávy

Deset tisíc pro fyzickou, padesát tisíc pro právnickou osobu. To je výše pokuty, se kterou mohou počítat majitelé zanedbaných pozemků. Nejde přitom jen o vzhled, ale i o zdravotní rizika, shodují se starostové měst a obcí v Moravskoslezském kraji.

Starosta Krásného Pole na Ostravsku Josef Homola říká, že obcím chybí na nepořádné vlastníky pozemků metr. Půdu bývalého družstva tam převzali soukromníci. Někteří ji pronajímají zemědělcům, mnozí ji ale nechávají ležet ladem. Někteří vlastníci nereagují ani na výzvy radnice. "Vlastníky jsme písemně vyzvali, aby svůj pozemek uvedli do řádného stavu, sankce jako takové jsme ještě nikdy nedávali. Podle mě je to až to poslední," dodává starosta.

Logo

Podobnou zkušenost má starosta Bohumína na Karvinsku Petr Vícha. "V loňském roce jsme rozeslali 64 upomínek vlastníkům pozemků, že si řádně neudržují své pozemky, sedm z nich bylo určeno státu, to znamená Pozemkovému fondu nebo úřadu pro zastupování státu. V 58 případech jsme byli úspěšní hned, v dalších to dospívá až k správnímu řízení. V tomto roce budeme ještě důslednější."

Některá města zanesla sankce za zanedbané pozemky do vyhlášek, v podstatě tím ale říkala to samé, co zákon o obcích. Ten hovoří jasně: Jestliže fyzická osoba neudržuje čistotu a pořádek na svém nebo jí užívaném pozemku tak, že naruší vzhled obce, může jí obec uložit pokutu do 10 000 korun. U právnických osob je to částka pětinásobná.

O tom, že nejde jen o vzhled, ale i o zdraví lidí, je přesvědčený lékař - alergolog Imrich Hatiar. "Hlavním problémem jsou plevelné byliny s lehkým pylem, který se dostane daleko, takže alergikům může způsobovat potíže i v širším okolí," říká lékař a dodává, že lidé si někdy ubližují sami, protože nevědí, jak rostlina, která jim škodí, vypadá.

Na pozemky nejčastěji dohlíží odbor životního prostředí. Reaguje tak na podněty občanů nebo na své vlastní šetření. Radnice mohou využít i obecní policii.

autor: Gabriela Všolková
Spustit audio