Rána, tma a ticho, popisuje vykolejení vlaku cestující

23. říjen 2011

Drážní inspekce je od rána zpět na místě vlakového neštěstí v Ostravě. Inspektoři za denního světla pořizují kvalitnější fotodokumentaci. Po nehodě osobního vlaku, který jel z Českého Těšína do Opavy, skončilo pět cestujících v nemocnici, další pasažéry ošetřili lékaři ambulantně. K nehodě došlo v nepřístupném terénu mezi Svinovem a Vítkovicemi.

Nádraží Ostrava-Svinov. Spousta sanitek, hasičských vozů a mezi tím cestující, kteří při nehodě vyvázli bez zranění. Ve vlaku cestovalo pět desítek lidí.

„Já jsem to odnesla jenom psychicky. Spadla jsem na zem, držela jsem se při zemi. Budu z toho chvíli špatná a bude se nějakou dobu bát jezdit vlakem,“ svěřuje se starší cestující.

„Rána, tma a ticho. Přijel pro nás náhradní vlak a odvezl nás tady. Zraněné vezl s námi,“ dodává nezraněný muž krátce poté, co vystoupil z vlaku.

Vlak vykolejil v nepřístupném terénu a pomoc zraněným byla komplikovaná. „Sanitky nezasahovaly na místě události. Po dohodě s ostatními složkami záchranného systému byl zajištěn transport pacientů z místa neštěstí na svinovské nádraží, kde si zraněné posádky záchranné služby převzaly,“ popisuje mluvčí krajských záchranářů Lukáš Humpl.

Drážní inspekce přitom nevylučuje, že vykolejení vlaku způsobila chyba strojvedoucího. Prověřuje ale také další možnosti – například technickou závadu.

„Špatná výhybka a sjeli jsme z trati. Dostal se na jinou kolej, kde neměl být. Jestli tam zase někdo ukradl kabely nebo něco, já nevím. Sjel úplně mimo, prakticky do lesa,“ popisuje dále jeden z pasažérů jednačtyřicetiletý pan Václav.

Další cestující Alice Olerová se svěřuje, že letos jela vlakem teprve potřetí. „Nejprve jsem se lekla, protože najednou se ozval rachot a začalo to třískat kolem dokola. Pak se najednou zhaslo a všude byla tma. Manžel mě držel, abych náhodou nespadla,“ říká cestující.

autor: ada
Spustit audio