Rekonstrukce Svinovských mostů je v polovině

6. srpen 2012

Překvapení řidiči a cestující v tramvajích - tak to dnes ráno vypadalo na Svinovských mostech v Ostravě. Stavbaři totiž dokončili opravy na jedné straně mostů a přesunuli se na opačnou stranu. Silničáři proto uzavřeli směr na Porubu, kam už projedou jen záchranáři a auta s povolením, ostatní musí objížďkami přes Rudnou ulici a dálnici D1.

Pan Martin Duda přijíždí ve stříbrném autě a s kávou v kelímku k zákazové značce. Strážníci ihned kontrolují, zda má povolení. Nemá a ze změny je překvapený.

„Po pravdě mě to překvapilo. Jezdím tady každé ráno a nevěděl jsem, že dnes už je ta uzavírka změněna,“ přiznává.

Strážník Martin Ficek řidiče pošle na stranu a vysvětluje mu kudy jet. „Protože je to nové, řidiči na to nejsou zvyklí, proto se k tomu snažíme přistupovat tolerantně a řešíme to tím, že řidiče odkazujeme na objízdné trasy,“ vysvětluje policista.

Řidič Martin denně dojíždí za prací do Poruby, teď bude muset vyjíždět dřív. „Předtím jsem měl komplikovanou cestu z práce, teď to bude naopak,“ říká. Jak ale dodává, ráno mu to příliš nezkomplikuje. „Rychleji vypiju kafe nebo si ho vezmu do auta jako dnes, když spěchám.“

O něco hůř jsou na tom lidé na nedalekých zastávkách. Tak třeba bělovlasá paní Lena Turoňová z Klimkovic čekala s malou vnučkou na tramvaj na slunci skoro půl hodiny.

„Není tady ani kde si sednout. Třeba i pro ty starší lidi je to takové náročné. Měly by tady být aspoň nějaké lavičky a přenosná budka, kde by se člověk mohl schovat. Když tu stojíte půl hodiny, na tom slunku je to na šlaktrefení s prominutím,“ říká paní Turoňová.

Pro cestující jsou náročné také přestupy mezi tramvajovými a autobusovými zastávkami, kdy musí zdolat dlouhé schody a podchod pod opravovanou tepnou.

Běžného provozu se řidiči a cestují dočkají nejdříve na jaře příštího roku.

autor: Jana Jeckelová
Spustit audio

Více z pořadu