Revitalizace opavského Stříbrného jezera potrvá o rok déle

8. únor 2022 13:01

Až do prosince se prodlouží obnova okolí Stříbrného jezera v Opavě. Zpoždění investice za 140 milionů korun zkomplikovala vysoká hladina spodní vody a proto bylo nutné vybudovat zvláštní odtokový kanál.

Už je dokončený, potvrdil primátor Opavy Tomáš Navrátil (ANO). Stavbaři teď podle něj budují u takzvaného Sádráku nový most, podchod pod silnicí a zpevňují břehy. V létě se tam ale zájemci můžou vykoupat.

„Můžeme očekávat, že bude na léto otevřeno. Bude tam drobné omezení, protože budou pokračovat další práce, jako je podchod pod ulicí Rolnickou, budování cyklostezky a lávky přes řeku. Ale Sádrák a jeho nejbližší okolí by mělo být pro veřejnost přístupné,“ doplnil primátor.

Stříbrné jezero v Opavě v létě

V této části Opavy se od poloviny 19. století hlubinným způsobem těžil sádrovec. Kámen se doloval v místě dnešního jezera i v širším okolí, například pod Městskými sady. Rozsah štol dnes není známý, v minulosti je nikdo nezakresloval do map.

Později těžaři přešli k povrchovému dobývání, které skončilo začátkem 60. let minulého století. Zrušený důl pak zatopila voda a vzniklo jezero o ploše zhruba 6,6 hektaru.

autor: Martin Knitl | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související