Řidiči dodávek v Ostravě-Porubě nerespektují zákazy parkování

28. červen 2023 10:42

Tisíc pokut už letos vyměřili strážníci v Ostravě-Porubě řidičům dodávek. V této části města mohou už několik let parkovat jen na vyhrazených stáních. Zabírají totiž hodně místa. Obyvatelům se kvůli tomu špatně parkovalo a taky to komplikovalo dopravní situaci.

„Když se podíváte, když stojíte v řadě a postaví se vám tam dodávka. Tak vy přes ni nevidíte. To je neštěstí, já bych to zakázal úplně ty velké auta,“ říká Jaromír Kolečko, který v Porubě žije celý svůj život. Sám parkuje v pronajaté garáži, když ale musel zaparkovat v centru Poruby, měl zrovna problém s výhledem při výjezdu. Přes dodávku totiž pořádně neviděl.

To, že teď mají velká auta už jen vymezená místa k zaparkování, vnímá pozitivně i Jana Březinová: „No, tak oni parkujou dole pod hřištěm. Jinak by to bylo plné tady zas všechno.“

Opatření mělo místním ulevit s hledáním parkovacích míst. Jedna dodávka totiž zabere i dvě běžná místa. Radnice zákaz vydala před 3 lety, protože si lidé na dodávky často stěžovali. A navíc jde často o firemní vozy, které zabíraly místo rezidentům.

Stížnosti v podstatě nevedeme

„Určitě těchto stížností jednoznačně ubylo, na začátku jsme měli trošku problém, že řidiči těchto dodávek si stěžovali na to vymístění, ale pomaličku to ustalo a v současnosti v podstatě stížnosti nevedeme,“ říká místostarosta Poruby Richard Hanáčik (ANO).

Řidiči dodávek mohou parkovat na jednom z 8 vybraných míst, která jsou v různých částech obvodu. „Je tam k dispozici zhruba 170 parkovacích míst,“ dodává místostarosta, podle kterého je kapacita dostatečná.

Auta nad 2,5 tuny nesmí v Porubě mimo vyhrazená místa parkovat od páté hodiny odpoledne do šesté ráno. Řidiči to ale ne vždy respektují. Svědčí o tom počet pokut, které městští strážníci za posledního půl roku v této lokalitě rozdali právě šoférům velkých aut.

„Evidujeme na území Ostravy-Poruby přes tisíc zjištěných přestupků spáchaných řidiči vozidel s hmotností nad 2,5 tuny,“ říká mluvčí ostravské městské policie Michaela Cieslarová.

Jestli dodávky nestojí, kde by neměly, kontrolují i úředníci.

Poruba patří k nejlidnatějším obvodům Ostravy s velkými sídlišti. Stejně jako městská část Jih, kde zákaz stání dodávek platí už 10 let.

Spustit audio