Řidiči DPO dostanou přidáno. Dopravce jim platy zvýší o tři tisíce korun

21. duben 2017
Zprávy , Zprávy

Ostravští řidiči budou mít v červnu na výplatní pásce o tři tisíce korun více než dosud. Dohodlo se na tom vedení Dopravního podniku Ostrava (DPO) s odboráři. V průměru tak stoupnou hrubé mzdy na 28 tisíc. V celorepublikovém žebříčku platů se podle manažerů dopravce posunuli ostravští řidiči z osmého na čtvrté místo.

Řidič tramvaje Roman Angelo je přesvědčený, že vyšší plat si s kolegy určitě zaslouží. „Vozíte lidi, je to zodpovědná práce, není to žádná sranda. Každý si myslí, že si sedne do tramvaje a jede. Ale srdce máte v krku každou chvíli,“ říká.

Vysoký hřmotný muž má obavy, aby ve výsledku neměl na výplatní pásce stejné peníze jako dosud. „Záleží kolik a záleží jak, protože vám něco přidají a něco vezmou, tak to pak může vyjít šul nul. Uvidí se,“ dodává.

Právě to, aby firma po zvýšení platů neubrala řidičům na odměnách, tedy v nenárokové části mzdy, chce pohlídat odborář Ivo Protivínský.

„Samozřejmě to budeme hlídat. U nás je nenároková složka mzdy výkonnostní odměna, což je 14 procent k tarifní mzdě. A tam dochází k srážení jedině tehdy, pokud ten zaměstnanec nedělá, co měl udělat. Může to být nějaká závada při výkonu práce, oprávněná stížnost cestujících, nebo když zaspí,“ říká odborář.

Odbory také vítají, že dopravce začne proplácet práci o svátcích všem řidičům. „Svátky se řidičům neplatily 23 let. Ti, co jsou v nerovnoměrně rozvržené pracovní době, takže je to pro nás velké plus. Důležité je, že se to povedlo. Ředitel na to slyšel, vnímal to jako nerovný přístup k jednotlivým kategoriím zaměstnanců,“ vysvětluje Protivínský.

Zvýšení platů přichází krátce poté, co dopravce musel omezit spoje na některých okrajových linkách. Tramvaje totiž nemá kdo řídit. Řidičů je málo, více než stovka z nich najednou skončila na nemocenské.

Čtěte také


Zvýšení platů je součástí dodatku kolektivní smlouvy, která bude platit do konce roku 2019. Zahrnuje i další zvýšení mezd o dvě procenta od začátku příštího roku nebo v roce 2019 nárůst mezd o inflaci předchozího roku. Aktuální úpravy platů přijdou DPO na 60 milionů korun ročně.

„Musím říct, že je to zarážející, protože ta nemocnost se u nás skokově projevila. Někdo by mohl říct, že se jedná o nějakou tichou stávku. Jsem přesvědčen, že může být určitá spojitost v tom, že někteří lidé se rozhodli, že je to ten správný okamžik, kdy si vyřeší svoje zdravotní problémy. Ale nechci nikoho z ničeho podezírat,“ říká ředitel DPO Daniel Morys.

A s úsměvem dodává, že teď po zvýšení platů se snad řidiči rychle uzdraví.

autor: ada
Spustit audio