Řidičům mířícím na letiště v Mošnově se ulevilo

1. září 2011

Ředitelství silnic a dálnic otevřelo nový přivaděč, lidé už proto nemusí jezdit přes menší obce. Obchvat motoristy přivede z dálnice rovnou na silnici první třídy.

Uleví se nejen řidičům, ale také obyvatelům Studénky, kterou projíždí denně proudí tisíce aut.

„Určitě je to super, že už tu nebudou jezdit nákladní auta. Je tu strašný provoz,“ říká jedna z obyvatelek místní části Butovice.

Sjezd napojený na obchvat znamená pro místní na jedné straně úlevu. Na druhé straně ale i velké problémy. Kvůli nedostatečnému odvodnění totiž při větších deštích voda z cesty zatopuje místním sklepy.

„Já mám věčně zalitý vodoměr vodou, takže to musím vynášet, když začne víc pršet. To máte nejmíň desetkrát za půl roku,“ zlobí se další obyvatelka Studénky.

Starosta Studénky Ladislav Honusek proto už na Ředitelství silnic a dálnic podal stížnost.

„Voda je svedena bez jakékoliv zádrže přímo do butovického potoka, na což jsme upozorňovali. Voda z dálnice je vyřešena retenčními nádržemi, ale z vlastního přivaděče není žádný způsobem zadržena,“ vysvětluje starosta.

Ředitelství silnic a dálnic už připravuje plán, jak těmto případům zabránit

„Máme na tuto stavbu zpracovaný projekt dokumentace na budování suchých poldrů a rozšíření silničních rigolů, které by měly zadržet vodu, aby nedocházelo k případným záplavám,“ říká Nina Ledvinová z ŘSD.

Na druhou část sjezdu ve směru na Bílovec si budou muset řidiči ještě nejméně rok počkat. Dokončení tohoto úseku silniční ředitelství odsouvá kvůli opakovaným sesuvům půdy.

autor: Dominika Rojtová
Spustit audio

Více z pořadu