Rodina z Vítkova si vybrala dům - není ale k bydlení

15. červenec 2009

Požárem stižená romská rodina z Vítkova na Opavsku si už vyhlédla nový dům. Pořídit si jej bude moci z peněz ze sbírky, kterou pro ni spravuje radnice. Po dnešním jednání rodiny s vedením města a majitelem vybrané nemovitosti ale nastal problém - v domě se zatím nesmí bydlet.

Na vítkovské radnici dnes při schůzce vedení města s romskou rodinou majitel nemovitosti uvedl, že dům, který je na prodej, není zkolaudován k bydlení. Podle vítkovského starosty byl dům zkolaudován jako kanceláře a prostory pro dělníky, tudíž podle stavebního zákona není určen k bydlení.

"Teď zjišťujeme další postup, jaký k této věci zaujmeme. Musíme nejprve prověřit, zda peníze ze sbírky mohou sloužit k tomu, aby se zakoupila nemovitost, která momentálně neslouží k bydlení. Také zjišťujeme varianty, co by se muselo udělat proto, aby se v něm bydlet mohlo," potvrzuje starosta Pavel Smolka.

Na zjištění těchto informací si dala radnice týdenní lhůtu. Proč si rodina vybrala zrovna tento dům, vysvětluje druh Anny Sivákové a otec popáleného děvčátka Pavel Kudrik. "Přišli jsme k tomu úplně náhodou. Vypadalo to k bydlení úplně ideálně, ale dnes jsme se dozvěděli, že jsou to nebytové prostory," dodává Kudrik.

V nemocnici se zatím zotavuje z těžkých popálenin jejich dvouletá dcerka Natálka. "Pořád se to mění. Jednou je dobře, jednou trošku hůř. Lékaři nasadili nová antibiotika. Je to vlastně pořád stejné," říká k zdravotnímu stavu její matka Anna Siváková.

I pokud jednání o kolaudaci dopadnou dobře, rodina bude muset pro zakoupení nemovitosti ještě sehnat chybějící peníze, tedy 250.000 korun.

autor: Petr Havránek
Spustit audio

Více z pořadu