Rodiny obětí střelby v nemocnici dostanou peníze od úřadů v nejbližších dnech

29. leden 2020 06:30

Úřady už mají připravené darovací smlouvy pro rodiny obětí střelby ve Fakultní nemocnici v Ostravě. Po podpisu mohou finanční pomoc získat v nejbližších dnech.

Darovat peníze se rozhodlo hned několik institucí, proto společně vytvořili jednu společnou darovací smlouvu, aby pozůstalí nemuseli chodit na každý úřad zvlášť.  Ostravský Magistrát a kraj přispívají stejnou částkou, upřesnil  hejtman Ivo Vondrák (ANO).

„Tam je to o sto tisících pro rodiny zemřelých a padesát tisíc pro zraněné. V pondělí to prošlo radou kraje, takže předpokládáme, že během několika dnů budeme moci po podepsání ze strany příjemců odevzdat a poslat peníze právě těmto postiženým,“ dodal hejtman.

Čtěte také

Administrace darovacích smluv se ujalo město Ostrava, které je jedním z dárců. Další peníze postiženým pošle také kraj, městský obvod Ostrava-Poruba a město Valašské Meziříčí.

Moravskoslezský kraj a město Ostrava shodně poskytnou rodině každého zemřelého 100.000 korun, zranění obdrží od města i kraje 50.000 korun. Obvod Ostrava-Poruba pošle pozůstalým i zraněným po 20.000 korunách, město Valašské Meziříčí pak pozůstalým i zraněným po 10.000 korunách.

Prosincový útok dvaačtyřicetiletého střelce v traumatologické ambulanci polikliniky si vyžádal sedm životů, dva lidé byli zranění. Muž zahájil palbu bez varování v čekárně ambulance v úterý 10. prosince po 07:00. Pacienty střílel z bezprostřední blízkosti do hlavy a hrudníku. Z nemocnice se mu podařilo utéct před příjezdem policie. V Děhylově na Opavsku pak spáchal sebevraždu.

autor: Klára Křižáková | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související