Romové demonstrovali proti rasismu v Česku

3. květen 2009
Zprávy , Zprávy

V několika českých a moravských městech se sešli Romové, aby demonstrovali proti sílícímu extremismu v zemi. Ve Vítkově se demonstrace zúčastnilo na 150 místních Rómů. Podpořili také dobrovolnou sbírkou rodinu, která se stala terčem žhářského útoku a jejichž dcerka stále leží v nemocnici a bojuje o život.

Účastníci požadovali, aby žháři, kteří vypálili domek a zranili jeho obyvatele, byli dopadeni a potrestáni. Starosta Vítkova Pavel Smolka emoce mezi obyvateli Vítkova cítí, ale nemyslí si, že by bylo dobré dělat předčasné závěry o nenávisti k Rómům přímo v tomto městečku.

"Občané jsou teď trochu více citliví, nálada je tady napjatější, než byla. Dokud se nevyšetří, co za tím žhářským útokem je, kdo byl ten žhář, jestli byl z Vítkova, jaké měl úmysly, pak se můžeme bavit, jestli máme problémy ve Vítkově anebo někde jinde," řekl starosta.

Na vítkovském náměstí Jana Zajíce se sešli převážně Romové. Podle odhadů starosty jich zde žije přibližně 600. Na demonstraci přišli i rodiče dvouleté popálené holčičky. "Psychicky jsem na dně. Kdo to nezažije na vlastní kůži, nepochopí to. Hrůza a děs," řekl otec holčičky.

Mezi účastníky vítkovské protestní akce byla také olomoucká biskupka Církve československé husitské Jana Šilerová, první žena v biskupském úřadu v postkomunistické Evropě. Pro Český rozhlas Ostrava uvedla, že současná společnost je podle ní nemocná: "Je to znamená naší doby, že se všechno řeší soubojem a ne rozhovorem."

Odpolední shromáždění byla také v Ústí nad Labem, Litvínově, Chomutově, Pardubicích, v Praze a dalších městech. Drtivá většina skončila bez incidentů. Zhruba 40 pravicových radikálů se však pokojnou demonstraci proti extremismu pokusilo narušit v Ostravě. Policii se podařilo skupinu neonacistů vytlačit z Masarykova náměstí, k dalším násilnostem nedošlo.

autoři: Artur Kubica , tif
Spustit audio