Romská rodina z Vítkova stále nemá nové bydlení

8. červenec 2009
Zprávy , Zprávy

Stav popálené dvouleté romské holčičky z Vítkova na Opavsku se v posledních týdnech výrazně zlepšil. Natálka prodělala šest transplantací kůže a další ji čekají. Její rodina mezitím řeší náhradní bydlení, které budou pořizovat z více než 750.000 korun, které lidé posílali na speciální konto.

Tři čtvrtě milionu korun ze solidárního konta vítkovská radnice rozdělí na dvě části. Za 250.000 korun si Natálčini prarodiče pořídí přístavbu v domě svých příbuzných. Rodiče děvčátka bydlení stále hledají.

"Pro tu druhou rodinu zbývá něco přes 520.000 korun s tím, že stále jsou prověřovány varianty jak koupi domu nebo bytu. Také se prověřuje varianta, kdyby se sehnal nějaký malý zasíťovaný pozemek, bylo by možné koupit mobilní dům, což jsou v podstatě obytné buňky," vysvětluje starosta Vítkova Pavel Smolka.

Oba rodiče popálené dvouleté dívky Pavel Kudrik a Anna Siváková jsou všem dárcům finančních prostředků vděční.

Vyšetřování případu, kdy je jednou z možných variant i rasově motivovaný útok, je i nadále neúspěšné. "Policisté na případu i nadále pracují. Ani v této chvíli nemůžu potvrdit, že by byl někdo obviněn," potvrzuje policejní mluvčí Soňa Štětínská. Policejní prezident Oldřich Martinů přitom v dubnu ujistil média, že pokrok ve vyšetřování se dostaví nejpozději do měsíce.

autor: Petr Havránek
Spustit audio