Romské ženy v Ostravě protestovaly proti nechtěné sterilizaci

17. srpen 2006
Zprávy , Zprávy

Před ostravskou nemocnicí Fifejdy bylo dnes dopoledne rušno. S transparenty v rukou tam protestovala třicítka romských žen proti nedobrovolné sterilizaci. Stěžují si na lékaře, že jim podvázali vaječníky, aniž k tomu měli jejich souhlas. Nemocnice se brání. Pacientkám prý vždy dali před zákrokem dokument, který podepsaly.

Příběhy romských žen, které si stěžují na nechtěnou sterilizaci, mají stejný scénář. U porodu jim měli lékaři podvázat vaječníky a pacientky o tom nevěděly. Teď litují, že nemohou mít děti. Například Nataša Botošová z Ostravy říká, že se jí kvůli tomu rozpadla rodina. "Já mám čtyři děti. Chtěla jsem ještě jedno dítě. Romky mají více dětí, máme je strašně rádi. Já jsem se kvůli tomu rozvedla. Zničili mi život."

Logo

Stejné pocity zažívá i Jiřina Dzurková. "Je mi hrozně. Když vidím miminko, začnu ho líbat. Jsem hotová."

Romské ženy se na Ostravsku daly dohromady a založily spolek nedobrovolně sterilizovaných. Dnes vyšly do ulic. Postavily se přímo před hlavní bránu nemocnice Fifejdy. Nesly transparenty s nápisy: Sterilizujte okurky, ne ženy, Chceme spravedlnost a své postoje dávaly hlasitě najevo.

Kolemjdoucí pacienti zvědavě sledovali, co se před nemocnicí děje. Většina z oslovených s protestujícími souhlasí.

Čtyřicetiletá Nataša Botošová říká, že zákrok podstoupila právě v Městské nemocnici. Prý vůbec netušila, o co jde. "Nevěděla jsem, co je to sterilizace. Když jsem měla bolesti, zrovna jsem začala rodit, přišli ke mně a dávali mi podepsat papír, na kterém nic nebylo. Když žena rodí, má silné bolesti, je ráda, že se jich zbaví, takže něco podepíše, a neví co."

Mluvčí nemocnice Marie Dlabalová nařčení odmítá. "S těmito ženami soucítíme, ale opravdu na těch žádostech je jejich podpis. Když někdo svoji žádost o určitý úkon stvrdí podpisem, předpokládáme, že pojmu sterilizace rozumí. Pokud nerozumí, vy za to můžete?"

Za nemocnici se postavil i náměstek ostravského primátora Zbyněk Pražák. "Mám garanci pana ředitele, že naprosto všechno bylo v pořádku."

Romské ženy si datum pro demonstraci nevybraly náhodu. Právě dnes má o tomto problému přednést zprávu jedna z nich na půdě OSN. "Žena musí až do New Yorku, aby mluvila o věcech, které se staly tady v Česku. To se musí vyřešit tady před českou vládou," říká zástupce Evropského centra pro práva Romů.

Loni v listopadu padlo v české justici průlomové rozhodnutí. Podle rozsudku ostravského soudu se musí Vítkovická nemocnice omluvit Heleně Ferenčíková za to, že jí nechtěnou sterilizaci provedli. Od té doby podaly romské ženy k soudům další čtyři žaloby.

autor: ada
Spustit audio