Rozhlasový univerzál Radek Krajíček je aprílový sedmdesátník

Radomír Krajíček se do křesla mistra zvuku v režii číslo 1 usadil koncem roku 1972. A v následujících 20 letech toho v ostravském rozhlase stihl vyzkoušet opravdu hodně.

Jako absolvent Střední průmyslové školy strojní s rozšířenou výukou elektrotechniky a jazyků, zároveň dálkově studovaný na konzervatoři obor hra na varhany a dirigování byl a je ideálem rozhlasového univerzála. Kromě základní profese technické v hudební i slovních režiích pracoval v technické kontrole, účastnil se přenosů i živého zpravodajského vysílání ze studia, ba i hovoření na mikrofon.

Čtěte také

Legendární je jeho hlášení přesného času, vyhecovaného kolegou, kdysi také technikem, posléze sportovním reportérem Emilem Bicanem. Radek si na sebe hned brzo ráno ušil bič: „Současně se šestou tečkou časového znamení bude šest hodin.“ Cvičně to zvládal perfektně málem i pozpátku, naživo tréma přece jen zapracovala.

Radek Krajíček strávil v ostravském rozhlase dobrých 20 let, při zeštíhlování našeho podniku po roce 1990 po univerzálovi jeho schopností rády sáhly soukromé stanice; dodnes pracuje pro jednu nejmenovanou televizní společnost.

Byla a je s ním sranda, nejen proto, že se narodil na Apríla. Ví už taky, jak blízko je to „na druhou stranu“, nedávno prožil takzvaný restart srdce. Elektrický, samozřejmě, když na to má tu průmyslovku. Uvažovali jsme, co by se stalo, kdyby zrovna vypnuli proud. Inu, řehtali jsme se jako koně...

Radku, všechno nejlepší!

Spustit audio

Související