Rozsudek v kauze tunelování Kovohutí Břidličná nepadl

13. listopad 2009
Zprávy , Zprávy

Krajský soud v Ostravě ani dnes neuzavřel kauzu údajného vytunelování Kovohutí Břídličná. Senát avizoval vynesení rozsudku, ale soudce nakonec rozhodl, že potřebuje další důkazy. Podle státního zástupce měla trojice obžalovaných, mezi kterými je i předlistopadový ministr paliv a energetiky Antonín Krumnikl, získat nezákonně akcie podniku v hodnotě 300 miliónů korun.

Žalobce i obhájci už přednesli závěrečné řeči a senát avizoval, že dnes padne rozsudek. Soudce Miroslav Studnička pak ale nečekaně verdikt nevynesl. V jednací síni pronesl, že potřebuje další důkazy. Proces tak bude pokračovat až v lednu.

"Hlavní líčení bylo odročeno za účelem doplnění dokazování a z tohoto důvodu je také nutné vyžádat si spisy z Městského soudu v Praze, které souvisejí právě s následným prohlášením konkurzu na majetek společnosti Kovohutě Břidličná. Soud jednak provede důkaz přímo těmito spisy a jednak ke skutečnostem obsaženým v těchto spisech vyslechne obžalované," potvrdila mluvčí Krajského soudu v Ostravě Barbara Plchotová.

Státní zástupce Dušan Táborský nezakrýval, že ho rozhodnutí soudu překvapilo. "To je nečekaná reakce. A jen zdůrazňuji, že obžaloba byla podána v roce 2000," podotkl.

V jednací síni byl z obžalovaných jako jediný Antonín Krumnikl, předlistopadový ministr paliv a energetiky. K tomu, že se ani dnes verdiktu nedočkal, se vyjadřovat nechtěl. Ani jeho obhájce.

Kauza Kovohutí Břidličná je jedním z nejdéle trvajících procesů ostravské justice. Případ trvá už devět let a provázejí ho nemalé průtahy. Napřed přelíčení zbrzdilo těhotenství obžalované, pak se například na podatelně záhadně ztratila obsílka pro jednoho z obhájců a z tohoto důvodu byl proces opět odročen.

Ostravský soud už jednou vynesl zprošťující verdikt, odvolací senát ale rozhodl, že se proces musí opakovat.

autor: ada
Spustit audio