Schránka z kostela ve Vlčovicích ukrývala mince a dokumenty

16. prosinec 2016
Zprávy , Zprávy

Věž kostela ve Vlčovicích na Novojičínsku po osmdesáti letech opravují dělníci. Rozebrali celou báň na věži a v její makovici úplně nahoře našli malou kovovou schránku. A přímo v kostele ji otevřeli.

Uprostřed malého vlčovického kostela stojí na malém stole tubus o průměru deset centimetrů a délce zhruba třicet.

„Něco tam je, asi nějaké mince,“ očekává po zaštěrkání s tubusem farář Roman Macura. „Mince a pak nějaké záznamy z těch předešlých úprav,“ dodává.

Martin Šrámek ze stavební firmy, která kostel rekonstruuje, tubus očistil a připravuje si nářadí k jeho otevření. „Nikdy jsem to nedělal a nejsem ani vyučený klempíř, ale tak jako je tu nás chlapů hodně, tak já myslím, že to zvládneme,“ přemítá pracovník.

„To jsou české mince z roku dvacet čtyři. A tady tohle je z roku 1765, to jsou ty barokní z první přestavby,“ říká farář.

„Tady se píše, že léta páně 1902 v červnu byla tato báně sdělána,“ čte ze dvou nalezených listin Karel Chobot, pracovník Státního okresního archivu Nový Jičín.

„Oba pamětní listy jsou z roku 1902 a 1936, tedy při posledních opravách kostela. Písemnosti, aby tedy byly uchovány pro další generace, tak je podrobíme konzervátorským zásahům,“ dodává archivář.

Farář Roman Macura se přiznal, že obsah schránky tušil předem podle záznamů z farní kroniky. Připravuje teď novou schránku, do které by dnes nalezené dokumenty rád vrátil.

„To záleží, jestli nám to archiv dovolí tam dát i originály, což jsem pochopil, že asi ne. Takže budeme dávat jenom opisy. Určitě chceme nechat tam zase nějaký list, který bude nějak popisovat tu historii, také opravy, jak probíhaly,“ prozrazuje Roman Macura.

Mince nalezené v tubusu

Oprava kostelní věže bude hotová na konci července příštího roku. Do té doby by se v nové báni měla objevit nová schránka s dokumenty pro další generace.

autor: Michal Polášek
Spustit audio