Sdílené koloběžky a skútry chtějí na jaře zavést města na Novojičínsku

18. únor 2021

Nový Jičín plánuje společně s Kopřivnicí a Příborem zavést službu sdílených skútrů a koloběžek. První z nich by se měly ve městě objevit už na jaře.

Společnost re.volt, která se specializuje na sdílenou ekologickou veřejnou dopravu, spustí systém v Novém Jičíně, Kopřivnici a Příboře. Jde o pilotní projekt, který po sezóně vedení měst a firmy vyhodnotí a dohodnou, za jakých podmínek by mohl dál pokračovat.

Na jaře by firma na Novojičínsku chtěla provozovat 180 elektrických koloběžek a 30 skútrů. „V Novém Jičíně by mělo být k dispozici 74 elektrických koloběžek a 12 skútrů,“ uvedla mluvčí novojičínské radnice Marie Machková.

Pronájem koloběžky se bude účtovat po minutách. „V Novém Jičíně se má jezdit za tři koruny za minutu. Součástí každého vypůjčení stroje bude i jednorázová platba 25 korun za jeho odemknutí. S předplacenými balíčky však vyjde jízda až o třetinu levněji,“ uvedla Machková.

Kdo bude chtít koloběžku nebo skútr využívat, musí si do telefonu nainstalovat příslušnou aplikaci. Jejím prostřednictvím se zaregistruje, nahraje svou fotografii a doklad totožnosti, v případě půjčování skútrů i řidičský průkaz. Pro půjčení vozítka dostane potvrzovací SMS.

autor: Tomáš Pika | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související