Senát schválil vydaní povodňových dluhopisů

4. červen 2010
Zprávy , Zprávy

Senátoři ve zkráceném řízení schválili vydaní povodňových dluhopisů za tři miliardy korun. Peníze mají jít na likvidaci škod po letošních záplavách. Novelu podpořili zákonodárci napříč politickým spektrem. Zákon o dluhopisovém programu teď míří k prezidentovi.

Dluhopisy má koupit Evropská investiční banka. Česko to vyjde levněji než při prodeji na běžném trhu. Podle premiéra Jana Fischera by peníze z dluhopisů měly na pokrytí povodňových škod stačit. „Ministr financí povede nové jednání s Evropskou investiční bankou pro možnosti využít dosud nepoužité prostředky, které byly z loňských dluhopisů, takže já se domnívám, že ano," řekl premiér.

Senátor za SNK-ED Igor Petrov navíc zdůrazňuje, že uvolněné peníze bude možné čerpat na veškeré letošní škody způsobené velkou vodou. „Je to rozšíření možností, které byly schváleny už v roce 2009, kdy jsme schválili vládní dluhopisy ve výši sedmi miliard. Teď se to rozšiřuje na 10 miliard, které by měly pokrýt povodně z letošního roku. Je třeba říct, že to není jenom na povodně, které byly před čtrnácti dny, ale v podstatě by to mělo pokrýt rozsah povodňových škod v letošním roce,“ poznamenal.

I když v senátu proti novele zákona o povodňových dluhopisech nebyl nikdo, dva senátoři z ODS se hlasování neúčastnili - Daniela Filipiová a Jaroslav Kubera. Podle Kubery měla vláda peníze na pokrytí škod hledat jinde. „Všichni politici se zaklínají tím, jak začnou oddlužování a dělají přesný opak. Právě vyhodili tři miliardy, protože povodně šly pokrýt z jiných zdrojů, z rezerv na úkor něčeho jiného, například poplatků ve zdravotnictví, ale rozhodně ne další tři miliardy na dluh, které nejsou teď ani potřeba,“ míní senátor.

Postoj horní komory naopak ocenil předseda senátorského klubu ČSSD a starosta Bohumína Petr Vícha. „Já jsem ani na chvilku nepochyboval o tom, že senátoři absolutní většinou schválí přijetí dluhopisů, protože to je aktuální pomoc pro oblasti postižené povodněmi, a to zvláště proto, že máme další povodeň. Myslím si, že premiér tady velmi upřímně mluvil o tom, že se pokusí najít prostředky i někde jinde - uprostřed rozpočtu, aby se nezvýšil státní dluh,“ podotkl Vícha.

Postižené kraje by peníze mohly dostat už v červenci

Předseda vlády také senátory seznámil se situací kolem povodní. Pochválil součinnost integrovaného záchranného systému a vysoké nasazení hasičů a všech dalších, kdo lidem při záplavách pomáhali a v těchto dnech pomáhají znovu. Vyslechl si i kritiku, která se týkala především chyb při prevenci povodní v konkrétních regionech.

Premiér také vysvětlil, jak bude stát postupovat při uvolňování peněz na nápravu povodňových škod. „Do sedmi dnů od ukončení krizových stavů budou v jednotlivých krajích soustředěny povodňové škody od jednotlivých obcí, postoupeny ministerstvu pro místní rozvoj a na základě těchto podkladů a podkladů od jednotlivých resortů zpracuje ministerstvo pro místní rozvoj ve spolupráci s dotčenými rezorty a kraji strategii obnovy území postiženého mimořádnými záplavami,“ řekl Fischer.

Dodal, že zprávu o tom by měla vláda projednat v červenci. Na jejím základě by potom měly být finanční prostředky na odstraňování povodňových škod a obnovu území v postižených oblastech postupně uvolňovány.

autoři: vma , ves , Lenka Rafaelová , msp
Spustit audio