Senioři se v Ostravě naučí základům sebeobrany

22. březen 2010
Zprávy , Zprávy

V rámci Programu prevence kriminality začal v Ostravě další projekt zaměřený na zlepšení bezpečnosti seniorů. Týká se sebeobrany dříve narozených. Připravili ho judisté Baníku Ostrava ve spolupráci s policií a vězeňskou službou. Záměrem je formou přednášek naučit seniory, jak se chovat při napadení útočníkem.

Na první přednášku do Domu kultury Akord v Ostravě-Zábřehu přišly desítky seniorů, hlavně žen. Právě starší lidé jsou často obětí zlodějů. Bylo by nesmyslné domnívat se, že se přepadení ubrání, říká autor projektu, judista Jiří Černota. Základem jejich obrany není fyzická síla, ale křik.

„Pro ty lidi je velmi důležité upozornit na to, že se něco děje, protože myslet si, že lidé už v tomto věku budou schopni porazit stokilového chlapa, by bylo docela naivní,“ říká judista.

Důležité také je, aby se senioři vyhýbali odlehlým místům, doplňuje Zdeněk Třetina z Vězeňské služby. Senior se při napadení má držet hesla moudřejší uteče. „Když vám někdo chce vzít kabelku, ve které máte třeba pouhých padesát korun, přetahovat se s takovým člověkem a přijít k vážnému úrazu, já bych ty věci nechal a utíkal pryč a křičel bych,“ radí.

Nicméně při praktických ukázkách se senioři dozvěděli, jak se útočníkovi vykroutit a jak se bránit kopnutím.

První přednáška o sebeobraně měla mezi ostravskými seniory velký ohlas. Další podobné akce budou pokračovat v dubnu.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio