Seniorklub

16. leden 2014

Pořad o seniorech, se seniory a nejen pro seniory. V magazínu jsme mapovali dění mezi dříve narozenými v Moravskoslezském kraji.

Jednalo se o jedinečný pořad v našem regionu, který dával seniorům možnost zveřejnit jejich zájmy a aktivity. Byl inspirací pro ostatní posluchače v seniorském věku a dával jim návod, jak pestře prožívat stáří. S mikrofony jsme se vydávali do různých zařízení, například domovů nebo domovinek pro nejstarší.

Velký prostor v pořadu měli aktivní senioři, od kterých se posluchači mohli mimo jiné dozvědět, jak se nejlépe udržet ve stáří v dobré fyzické kondici, anebo co obnáší a přináší studium na univerzitách třetího věku. Navštěvovali jsme také různé kurzy, ve kterých senioři tráví volný čas. Šlo například o různé rukodělné aktivity, pěvecké sbory atd.

Vydávali jsme se také za těmi, kteří slaví význačná jubilea, a k mikrofonu zvali významné osobnosti v seniorském věku. Unikátním je například jeden z dílů z roku 2011, ve kterém se podařilo zachytit jeden z posledních rozhovorů se slavným skokanem Jiřím Raškou.

Připravovali a moderovali: Naďa Čvančarová, Romana Kubicová


Historie pořadu:
Magazín Seniorklub vznikl v roce 2002, první díl se vysílal 18. dubna. Tenkrát to byl ještě živě vysílaný hodinový pořad, který si posluchači mohli naladit jedno čtvrteční odpoledne v měsíci. U zrodu pořadu stál a také ho moderoval a připravoval Václav Bělohlavý, dnes hudební redaktor Českého rozhlasu Ostrava.

V roce 2003 živé vysílání skončilo a pořad převzali Eva Lenartová a František Tichý. S touto personální obměnou přišla také změna formátu pořadu i vysílacího času, který zůstal stejný až do ukončení vysílání Seniorklubu v prosinci 2013.

V roce 2006 Františka Tichého vystřídal Ivan Sekanina, Evu Lenartovou po čase nahradil Michal Schoffer. Na přípravě a moderování pořadu v průběhu dalších let vystřídali ještě například Jana Jeckelová a Stanislav Janalík, poslední rok magazín Seniorklub připravovaly Naďa Čvančarová s Romanou Kubicovou.

V září 2013 se v rámci Seniorklubu začala vysílat rubrika Cvičte s námi!, která v programu vydržela i po začátku roku 2014 v pozměněném vysílacím schématu.

Odvysílané pořady (od února roku 2007) si můžete poslechnout v iRadiu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.