Silničáři v kraji se připravují na avizované noční sněžení

28. listopad 2010
Zprávy , Zprávy

Česko očekává večer silné sněžení. Během noci a zítřka může podle odhadů meteorologů v kraji připadnout 15 až 30 centimetrů nového sněhu. Řidiči by měli počítat se sněhovými jazyky na silnicích.

Sníh bude mokrý a těžký, řidiči by neměli vyjíždět vůbec, nebo se zimní výbavou a řetězy, doporučuje meteoroložka Marie Odstrčilová.

„Do pondělního rána se předpokládá, že napadne pět až dvacet centimetrů nového sněhu. Během pondělí bude sněžení postupně ustávat. V severní polovině České publiky však ještě napadne dalších tři až patnáct, na horách patnáct až třicet centimetrů,“ řekla meteoroložka.

Intenzivní sněžení samozřejmě znamená komplikace i pro silničáře. V okolí Jeseníků jsou pracovníci Správy silnic Moravskoslezského kraje v pohotovosti, říká Jan Jedlička z dispečinku střediska v Bruntále.

„Lidé mají nastoupit na devátou hodinu, ale v případě nutnosti jsou schopni nastoupit ihned. Do hodiny jsou schopni vyjet, pokud to bude potřeba,“ ujišťuje Jedlička.

Připraveni jsou i v Novém Jičíně. Podle Petra Svatoše z tamní Správy silnic budou v případě odklízení sněhu prioritní silnice I. třídy.

„Techniku jsme dali už předem do stavu připravenosti. Stačí jen, aby začalo padat a můžeme okamžitě vyjet,“ dodává Svatoš.

Na Frýdeckomístecku mají na případné přívaly sněhu v pohotovosti 21 sypačů, čtyři nakladače pro nakládku soli. V noční směně bude k zásahu připraveno dvaadvacet pracovníků.

autoři: tif , mor , Michal Kliment
Spustit audio