Sklad chemikálií v Oldřišově nebude

16. leden 2011

Obyvatelé Oldřišova na Opavsku v referendu odmítli stavbu skladu chemických látek. Plánovala ho firma AgroBio, která tam chtěla skladovat přípravky na ochranu rostlin.

Hlasování se zúčastnilo téměř pět stovek lidí a 400 z nich bylo proti. Bojí se zápach a úniku nebezpečných látek. Naopak zástupci společnosti prohlašovali, že obavy jsou zbytečné a že jejich projekt splňuje všechny zákonné požadavky.

Hned na začátku obce vidím rozsáhlé louky, na kterých se spokojeně pase stádo krav. Prostě typický obrázek vesnice na Opavsku. Chemický sklad má vyrůst kousek odsud a lidem se to nelíbí.

„Chemie kolem nás je už dost,“ zdůvodňuje svůj zamítavý postoj námi oslovený muž. „Sklady by tady neměly být, jelikož odborníci tvrdí, že je to rakovinotvorné a já jsem pro to, aby lidi byli zdraví,“ dodává další obyvatelka obce.

Před radnicí v Oldřišově je rušno. Právě tady lidé vhazují lístky do urny a rozhodují v referendu o tom, jestli sklad v obci bude nebo ne, jako to právě udělala tato usměvavá starší paní: „Pro ty děti a jedno s druhým si myslím, že by se to tu nemělo stavět.“

Vstupuji do radnice ověnčené státní vlajkou i vlajkou se znakem obce. Referendum se koná v prvním patře. Šéfka komise si pochvaluje, že chodí hodně lidí. „Vypadá to velice dobře. Lidé chodí průběžně a doufám, že nějací občané ještě přijdou,“ říká.

Firma AgroBio prohlašuje, že obavy lidí jsou zbytečné a že sklad chemických přípravků na ochranu rostlin nikomu neublíží. „Sklad splňuje veškerou platnou legislativu, takže by obavu neměli mít,“ ujišťoval ředitel společnosti Vladan Šafarčík.

V Oldřišově sklad chemikálií nechceme

Takový vzkaz dali v referendu občané malé opavské obce. S možností prodeje obecního pozemku nesouhlasilo 400 voličů z 1076. Naopak pro bylo 89 obyvatel. Hlasovalo víc jak 45 procent oprávněných osob. Minimální počet hlasů pro závaznost byl 269.

„Tak vysokou účast občanů jsem nečekal, ani tak jednoznačné stanovisko, které občané dali. Referendum je pro zastupitelstvo závazné, takže je povinno řídit se jeho závěry,“ poznamenal starosta Petr Toman.

Ředitel společnosti už avizoval, že pokud lidé v referendu sklad odmítnou, postaví ho jinde. „Když ho nezrealizujeme v průmyslové zóně v Oldřišově, budeme hledat nějakou jinou lokalitu,“ řekl.

AgroBio zaměstnává 45 lidí a má nyní na okraji Oldřišova provozovnu, kde hnojiva a další přípravky balí do spotřebitelských balení.


Čtěte také: V Oldřišově rozhodnou, zda v obci bude sklad chemikálií

autoři: ada , tif
Spustit audio