Školy se už připravují na očkování učitelů. Ředitelé zjišťují, jaký je o vakcinaci zájem

26. únor 2021

Už v příštím týdnu začne plošné očkování učitelů. Pedagogové si své termíny můžou rezervovat od zítřka. Ředitelé už teď obdrželi unikátní kódy, pod kterými se můžou do systému přihlásit a zjišťují, kdo z kolegů bude mít o vakcinaci zájem. Například na Wichterlově gymnáziu v Ostravě si pro kód už přišla velká část učitelského sboru.

„Jsem přesvědčena, že se očkovat nechám, ačkoliv už jsem covid prodělala. Můj názor je takový, že případné nevýhody jsou určitě převýšeny výhodami, které to přinese,“ myslí si o očkování Gabriela Hudecová, která na Wichterlově gymnáziu v Ostravě učí češtinu a němčinu.

Stejný názor má i zástupce ředitele Antonín Balnar. „Nechám se očkovat a všude to budu říkat a hrdě se k tomu hlásit, protože si myslím, že je to jediná cesta, jak se z toho celosvětového marasmu dostat,“ říká.

Čtěte také

Antonín Balnar učí maturanty a podle něj právě očkování může zajistit, aby se co nejdřív vrátili do lavic. Myslí si totiž, že už včera bylo pozdě. „Studenti tu situaci velmi špatně snášejí. Na jaře bojovali, ale teď jsou mnozí na kraji psychických problémů a potřebují vyhledat pomoc. Jsou to škody na společnosti, které nejsou v prvním okamžiku vidět,“ dodává Balnar.

Ředitel gymnázia Jan Netolička mezi své kolegy rozeslal dotazník, jestli o vakcinaci stojí. S negativní reakcí se zatím nesetkal. „Zatím se mi ozývají pedagogové, kteří se očkovat chtějí. Maximálně se někdo ptá, jak to udělat, abychom dali prioritu těm starším a ohroženým skupinám. Na to těm mladším kolegům zatím neumím odpovědět,“ vysvětluje ředitel.

„Rozhodnutí každého z nás“

Za zájem učitelů o očkování je rád. „Jsem zastáncem toho, že to má smysl, ale na druhou stranu si vůbec neumím představit, že bych na někoho vyvíjel nějaký nátlak, nebo někoho přesvědčoval. To je opravdu rozhodnutí každého z nás,“ dodává Netolička.

Wichterlovo gymnázium už v tuto chvíli obdrželo unikátní kód, pod kterým se můžou učitelé do rezervačního systému přihlásit. Ředitel ho rozdal mezi své kolegy osobně, aby nikde nekoloval.

Spustit audio

Související