Skot žijící v Ostravě: Cizinců je tady více, než lidé tuší

4. únor 2011
Zprávy , Zprávy

Christopher Gilliland pochází ze Skotska, ale už šestým rokem žije v Ostravě. Tam také založil organizaci Alba Club International, která se snaží pořádat setkání Čechů a cizinců žijících v moravskoslezské metropoli. Podílí se tak na tom, že Ostraváci mohou poznat svoje nové sousedy, kteří pocházejí téměř z celého světa.

Co je to Alba Club International?

Alba Club International se snaží dávat dohromady Ostraváky a cizince žijící v Ostravě. Těch je tady víc, než lidé tuší. Žije tu například spoustu Korejců, Američanů, Skotů jako já, Španělů, Portugalců, samozřejmě Vietnamců. A Alba se jim snaží nabídnout prostor, kde by se mohli setkávat a vzájemně se ovlivňovat. A to setkávání je taky o umění. Lidé, kteří se scházejí, spolu komunikují skrze umění, skrze hudbu, obrazy, divadlo a podobně. A samozřejmě chceme i stírat vzdáleností mezi Ostraváky a cizinci tady ve městě.

Jak vznikl nápad na tenhle projekt?

V Ostravě učím angličtinu. A když jsem vracel z jedné hodiny, šel jsem přes Stodolní ulici, jako chodím každý den po práci. A šel jsem kolem Bernie’s, což je taková Mekka cizinců tady v Ostravě. Myslím, že irské hospody takhle fungují všude po světě. Přicházel jsem od nádraží, které bylo tehdy v rekonstrukci, a na levé straně jsem uviděl prázdnou budovu. A ta mě inspirovala. Začal jsem uvažovat o místě, kde by se cizinci a Ostraváci mohli potkávat. Sedl jsem si do Bernie‘s a celý večer jsem psal a maloval koncepty, co všechno by se dalo dělat. Psal jsem to všude, na tácky od piva, na testy od studentů. Ta budova byla vlastně taková moje múza.

Jaké druhy akcí tedy pořádáte?

Loni jsme pořádali několik akcí. Třeba ta poslední se odehrála v klubu Templ během vašeho státního svátku, sedmnáctého listopadu. Přes Albu jsem potkal spoustu zajímavých Ostraváků a Ostravaček, kteří jsou studenty umění. Jednou z nich byla i Dominika Švecová, která studuje film v Edinburghu. A ta natočila snímek o romské rodině, která se z Rumunska přes Českou republiku dostala až do Skotska. Dokonce za ten snímek dostala ve Skotsku i cenu. Ten snímek jsme lidem pustili a pak jsme o něm diskutovali. A o tomhle je přesně Alba, že mluvíme o věcech, o kterých lidé normálně nemluví.

Kolik lidí se podílí na vašem projektu?

Jsme tři, kteří ty akce organizujeme, ale máme hodně příznivců, ať už to jsou kluci z kapely Naked Floor a jiných regionálních skupin, lidé z amatérských divadel jako je Vicar‘s whore neboli Vichr z hor a tak dále. Je to v podstatě taková malá armáda.

Odkud odevšad vaši příznivci pocházejí?

Z celého světa. Jak už jsem říkal, celý ten projekt má mezinárodní podstatu. Jsou tam Angličani, Skoti, Portugalci, Kanaďané, Američani, Poláci, Slováci. A samozřejmě spousta Ostraváků.

Více se dozvíte v pořadu Křížem krajem z 4. února.

autor: Michal Kliment
Spustit audio