SLEDOVALI JSME: Velká voda v Moravskoslezském kraji – sobota 14. září

14. září 2024 15:10, aktualizováno

Vydatné deště zasáhly Moravskoslezský kraj. Řada toků vystoupila na třetí povodňový stupeň, hejtman vyhlásil v regionu stav nebezpečí. V kraji má pršet do pondělí, probíhají evakuace.

Čtěte také

Město Opava zahájilo evakuaci obyvatel z částí ohrožených velkou vodou. Týká se to tisíců lidí. Voda bude více než stoletá, řeka Opava už se místy vylila z břehů. Kulminovat by měla v noci mezi 02:00 a 06:00, řekl opavský primátor Tomáš Navrátil (ANO).

Evakuace se týká Kateřinek, které jsou největším opavským sídlištěm, a týká se přízemí a prvních pater domů. Dalšími evakuovanými částmi jsou Vávrovice, Držkovice, Palhanec, Malé Hoštice a také obce Velké Hoštice a Otice.

Evakuace v Petrovicích a dalších obcích

Obec Petrovice u Karviné nařídila evakuaci obyvatel v lokalitě Petrovice-Půstky a také v části pod zámečkem Petrovice. Obyvatelé by se měli přesunout na shromaždiště v Kulturním centru. ČTK to dnes řekl starosta obce Marian Lebiedzik (Společně pro Petrovice). Evakuace se podle jeho odhadu dotkne asi pěti desítek domů.

povodne_2024_04_-_ev_240913-104143_vdv.png

Na evakuaci se mají připravit také obyvatelé bohumínské městské části Pudlov. Podle nového modelu jsou přímo ohroženy domy v této oblasti, kde zatím nejsou dostavěny protipovodňové hráze. Není vyloučeno, že voda se dostane přes Ostravskou ulici.

Bohumínská městská nemocnice začala kvůli záplavám s transportem pacientů do okolních zařízení. Převést tam musí téměř 120 lidí, hlavně z LDN.

Čtěte také

„Přes noc a dopoledne se situace velmi dramaticky změnila. Momentálně zasahuje na území kraje 197 jednotek hasičů. Rozhodl jsem se vyhlásit stav nebezpečí na území celého Moravskoslezského kraje. Spojil jsem se s primátory a starosty, od kterých do dnešní 16:00 potřebuji lokality, kde chtějí nařídit evakuaci a omezit v těchto lokalitách pohyb,“ uvedl Bělica. S evakuací budou pomáhat hasiči, místa pak budou hlídat policisté, kteří zatím nezaznamenali žádné problémy.

V kraji zatím není nutná pomoc armády, ale hejtman už byl ve spojení s ministryní obrany Janou Černochovou (ODS) pro případ, že by kraj zapojení vojáků potřeboval.

Nouzové linky

  • Krizová telefonická Linka seniorů Elpida: 800 200 007
  • SMS tísňová linka pro neslyšící: 603 111 158
  • Ostrava, zelená linka Městské policie: 800 199 922
  • Opava, telefonní povodňová linka pro občany: 553 756 621
  • Jeseník, krizová linka: 584 401 260 nebo 702 014 008
  • Olomouc, bezplatná povodňová linka: 800 606 800
  • Povodí Odry, nepřetržitá služba: 596 612 222
  • Povodí Moravy, povodňová a havarijní pohotovost: 541 211 737

Kvůli záplavám silničáři uzavřeli dálnici D56 z Ostravy do Frýdku-Místku. Uzavřeny jsou také některé cesty v okolí Opavy. Oznámilo to Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD). Na několik hodin byl podle informací policie uzavřen také klimkovický tunel na D1 u Ostravy.

Čtěte také

D56 uzavřeli silničáři po 15:00 zhruba na 43. kilometru u Ostravy ve směru na Frýdek-Místek kvůli většímu množství vody v obou jízdních pruzích. Mluvčí ŘSD Jan Rýdl uvedl na síti X, že uzavřeli kvůli počasí také silnici I/56 v úseku Ostrava-Hlučín a I/57 v úseku Opava-D1. Asi na tři hodiny byl uzavřen také tunel Klimkovice na D1 po výpadku elektřiny. Kolem 15:00 se ale povedlo dodávky energie obnovit, uvedla policie.

Už dopoledne se kvůli záplavám uzavřela silnice I/11 mezi Havířovem a Ostravou. Podle ŘSD se tam vylila řeka Lučina. V Ostravě-Svinově se podle policistů vylil tok Porubka a zaplavil blízkou silnici. V Klimkovicích je podle radnice neprůjezdná cesta U Podjezdu. „Uzavírat budeme také most na Polančici v ulici Komenského,“ sdělil ČTK starosta Jaroslav Varga.

Z polské strany se podle policie uzavřely všechny mosty přes řeku Opavu, od Úvalna do Opavy a uzavřeny budou také z české strany. U Petrovic u Karviné jsou uzavřeny oba hraniční přechody.

Problémy na železnici

Kvůli zaplavení trati nejezdí vlaky v Moravskoslezském kraji v úsecích Studénka – Sedlnice, Děhylov – Háj ve Slezsku, Bohumín – Petrovice u Karviné, Třemešná ve Slezsku – Osoblaha nebo Jeseník – Krnov na pomezí s Olomouckým krajem. Provoz se kvůli zatopeným tratím a stanicím zastavil také na tratích mezi Olomoucí a Opavou a mezi Opavou a Českým Těšínem. Omezení se dotkla regionálních spojů i mezinárodních vlaků a rychlíků.

„Aktuálně řešíme více než 500 událostí, skladba zůstává stejná – čerpání vody, ochrana objektů před zaplavením, transport pytlů s pískem, odstraňování stromů a evakuace osob. Ta je zatím spíše jednotlivá, individuální, neprobíhá žádná hromadná evakuace většího území,“ uvedli moravskoslezští hasiči na síti X před 15. hodinou.

Obec Česká Ves v Jeseníkách se evakuuje kvůli rozvodněné řece Bělá

Stav nebezpečí

Moravskoslezský hejtman Josef Bělica (ANO) dnes odpoledne vyhlásil v regionu kvůli záplavám stav nebezpečí, řekla mluvčí kraje Nikola Birklenová. K vyhlášení stavu nebezpečí vyzvala hejtmana i Ústřední povodňová komise. V kraji má nadále silně pršet. Podle aktuálních predikcí nelze na Jesenicku, Krnovsku a Opavsku vyloučit, že kumulační průtoky přesáhnou úroveň stoleté vody.

Čtěte také

Náměstek ostravského primátora Aleš Boháč (Starostové pro Ostravu) odpoledne upozornil, že pokud se v Ostravě potká povodňová vlna řek Odry a Opavy, může voda zaplavit elektrárnu v ostravských Třebovicích, kterou by pak bylo nutné odstavit. Většina obyvatel Ostravy by dočasně přišla o dodávky teplé vody. Podle mluvčí Povodí Odry Šárky Vlčkové je ale elektrárna chráněna před 500letou vodou a takové úrovně podle Povodí Odry řeka nedosáhne.

Odra bude podle prognóz u soutoku kulminovat v neděli večer či v noci, Opava v Děhylově nedaleko soutoku v pondělí ráno.

Pršet má až do pondělí

Mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková dopoledne řekla, že i v následujících třech dnech se dají v regionu očekávat další vydatné srážky, které pro oblasti Poodří, Opavské pahorkatiny a Ostravské pánve mohou činit 190 milimetrů, pro Jeseníky 250 milimetrů a pro Beskydy 150 milimetrů.

„Pro některé stanice v pohoří Jeseníku jsou predikovány až extrémy přes 300 milimetrů srážek,“ řekla s tím, že celé povodí Odry je již stoprocentně nasyceno a dochází k prudkým vzestupům hladin vodních toků.

autor: tif | zdroj: ČTK
Spustit audio