Třebovická teplárna připravuje postupné obnovení dodávek tepla a teplé vody

18. září 2024 15:27

Obyvatelé Ostravy jsou kvůli povodni stále bez tepla a teplé vody. Aspoň pro některé by to ale mělo dneškem skončit. Tamní elektrárna a teplárna v Třebovicích by mohla obnovit dodávky do prvních domácností.

Hasičské auto s čerpadlem stojí přímo v budově teplárny, všechno se čistí od bahna a průzorem dolů je vidět, že spodní části jsou pořád ještě zatopené. „Voda byla až k plotu, bylo tady jezero. Od včerejška se to vyčerpalo,“ ukazuje Kamil Vrbka ze společnosti Veolia, kolik vody zaplavilo například rozvodnu. Bylo jí více než v roce 1997. Elektrárna zůstala najednou bez elektřiny.

Čtěte také

Venku v areálu je na mnoha místech doslova změť hadic. Vodu čerpají ze sklepů i dobrovolní hasiči. „Snažíme se v maximální míře vyčerpat vodu ze všech lagun, ze všech sklepů a posléze najet,“ dodává Vrbka.

Už dnes by měli mít teplou vodu, pokud se všechno podaří, domácnosti v jižní části města. Ale třeba i poblíž centra, parovody jsou tam vyčištěné. „To znamená, Ostrava střed a přilehlé domy a sídliště budou mít teplo i teplou vodu,“ říká Vrbka.

Potíže jsou s teplou vodou například pro Ostravu-Porubu. Teplárna taky přišla o tisíce tun odplaveného uhlí. Další hromady jsou mokré, i to se řeší, i když koleje pro vlaky jsou podmáčené.

Normální provoz a obnovení plných dodávek firma odhaduje za několik dnů.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související