Sníh zavál silnice, stovky lidí jsou bez elektřiny

3. únor 2010
Zprávy , Zprávy

Vytrvalé sněžení a silný vítr komplikují sjízdnost v několika oblastech severní Moravy a Slezska. Stovky domácností se potýkají s výpadky elektřiny. Problémy jsou zejména na Novojičínsku, Opavsku a také na Bruntálsku. Některé obce sníh úplně odřízl od okolního světa.

Na Bruntálsku je uzavřena silnice mezi Leskovcem nad Moravicí a Razovou. V regionu napadlo kolem 25 centimetrů sněhu, tvoří se sněhové jazyky a závěje. Pokud to není nezbytné, řidiči by raději na Bruntálsko jezdit neměli.

"Zatím se nám daří udržovat průjezdnost aspoň jednoho pruhu. Na vozovkách druhých a třetích tříd, které udržujeme, se kvůli silnému větru tvoří velké sněhové jazyky a závěje. V současné době tak naše údržba spočívá čistě v pluhování," říká dispečer silničářů Josef Olbert.

Problémy mají od ráno lidé v Melči na Opavsku. Cesty do obce byly neprůjezdné a tak se tam nedostaly autobusy, které vozí místní do práce. Nedojely ani pekaři, kteří zásobují obchody. Desítky dětí kvůli sněhu nepřijely do školy.

"V celé škole, kde bývá přes 200 dětí, jich bylo asi dvacet. Ani se moc neučilo, protože nedojela řada spojů. Z Opavy nepřijeli ani pedagogové, tak to bylo takové, jak se říká, spíš v rodinném kruhu," potvrdil starosta Vojtěch Seidler.

Stovky lidí jsou bez proudu

Od brzkých ranních hodin hlásí stovky domácností v Moravskoslezském kraji výpadky elektřiny. Elektřinu nemají na Odersku nebo v Hradci nad Moravicí, kde spadl strom na vedení vysokého napětí.

Technici na odstraňování závad intenzivně pracují, opravy jim ale znesnadňuje silný vítr. Příčinou závad je kromě vichru také padající mokrý sníh, který láme stromy a větve. Dispečink zatím evidoval šest poruch na vysokém napětí.

"Desítky odběrných míst byly bez elektřiny na Opavsku, naši pracovníci zasahovali také na Novojičínsku, kde se během dopoledne podařilo dodávku na většině míst obnovit. Jednu poruchu jsme řešili také v části Oder," potvrdila mluvčí ČEZ Alice Lutišanová.

autoři: ada , Ivan Sekanina , Petr Havránek
Spustit audio