Soud odvolal z funkce konkurzní správkyni Union banky

11. srpen 2005

Zkrachovalou Union bankou hýbe skandál. Soud odvolal správkyni konkurzní podstaty Michaelu Huserovou. Měla prodávat majetek peněžního domu, který nezapsala do konkurzního seznamu. Po zveřejnění těchto informací začali konkurz prověřovat kriminalisté. Odvolaná správkyně se brání s tím, že má vše v pořádku a o prodejích informovala věřitelský výbor a konkurzní soud.

Mluvčí Vrchního soudu v Olomouci Petr Angyalossy věřitele uklidňuje, že vypořádání pohledávek se odvoláním správkyně výrazně nezkomplikuje. "Praktický dopad to nebude mít žádný, jen se trochu pozdrží to, že je teď třeba ustanovit nového správce konkurzní podstaty, který bude pokračovat. Ale nebude to významné časové zdržení, protože ty prodeje, které ona takto uskutečnila, byť mimo ten seznam, přesto jsou platné a peníze, které z toho byly získány, nadále budou použity v rámci konkurzního řízení."

Místopředseda Krajského soudu v Ostravě Rostislav Krhut potvrzuje, že nového správce jmenuje do tří týdnů. "Nejdříve musí být rozhodnutí vrchního soudu doručeno prostřednictvím obchodního věstníku, což je otázka tak týdne deseti dnů a poté přistoupím k jmenování nového správce. Odhaduji, že by to mělo být během srpna."

Logo

Podle Vrchního soudu správkyně konkurzní podstaty porušila své povinnosti a nemůže dál funkci vykonávat. "Podle zákona lze prodávat pouze ty věci, které ve spisovém materiálu jsou zapsány a sepsány jako souhrn majetku. A ona prodávala věci, které tam ještě nebyly zapsány," vysvětluje Petr Angyalossy.

Mluvčí zkrachovalé Union banky Oldřich Babický však říká, že správkyně postupovala správně. "Podle nás je postup, který správkyně zvolila, správný. To znamená, že po prohlášení konkurzu vytvářela dílčí soupisy majetku a v okamžiku, kdy byl ten soupis úplný, ho předala na krajský soud do spisu. Bylo to začátkem dubna 2004, tedy zhruba sedm měsíců po prohlášení konkurzu."

"Jenže ze zákona lze prodávat pouze to, co je zapsáno v seznamu, který je ve spise. A v tom pochybila," reagoval mluvčí olomouckého soudu. Vše bude mít zřejmě dohru u Nejvyššího soudu a ústavního.

O případ se začali zajímat i kriminalisté
Případ má však i rovinu trestně-právní. Státní zastupitelství už delší dobu sleduje vývoj kolem Union banky po vyhlášení konkurzu. Po zveřejnění nových informací nařídil žalobce Alexandr Dadam, ať kriminalisté vše ověří.

"Konáme prověřování okolností průběhu konkurzního řízení, respektive průběhu zpeněžování té konkurzní podstaty. To znamená, že se tím zabývat určitě budeme. V rámci toho probíhajícího řízení. To je vlastně nová informace. V tomto směru už jsem dal pokyny policejnímu orgánu, jenom aby udělal takové to předběžné šetření, o co vlastně jde," upřesnil Dadam.

Za odvolanou správkyni se postavil věřitelský výbor. Podle něj pracovala Michaela Huserová precizně. Konkurz Union banky je zatím pro věřitele nejvýnosnějším bankovním konkurzem v Česku. Banka už mezi 75 tisíc klientů rozdělila tři miliardy korun.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu