Soud řeší žalobu na třineckou nemocnici

25. květen 2009

Rekordní odškodnění žádá rodina čtyřleté holčičky z Ostravy po třinecké nemocnici. Příbuzní chtějí po příspěvkové organizaci zřizované krajem 17 miliónů korun za špatnou péči. Helenka podstoupila banální operaci rozštěpu horního rtu. Jenže poté, když byla na pokoji, ji zřejmě vypadla hadička s přísunem vzduchu. Dítě upadlo do komatu a má trvale poškozený mozek.

Malá Helenka nemluví, vydává jen skřeky, nechodí. Bez péče své matky se neobejde. Helena Hangoniová se svou těžce postiženou dcerkou poctivě cvičí. "Chodidla masírujeme míčkem, cvičíme pravidelně," říká.

Mladá žena je přesvědčena, že za to vše mohou zdravotníci třinecké nemocnice, když zanedbali pooperační péči. Dítě nemělo přísun kyslíku. "Málem se udusila vlastní krví, byla pět minut bez života. Péče personálu nemocnice nebyla taková, jaká by měla být," dodává matka.

Třinecká nemocnice, příspěvková organizace kraje, nabídla rodině doživotní rentu ve výši 15.000 korun měsíčně. Jen když případ nepůjde před soud. Mluvčí nemocnice Lenka Franková ale chybu personálu nepřipouští.

"To, zda lékaři v oněch osudných minutách opravdu udělali všechno, co se udělat dalo, tak to je v tuto chvíli už předmětem jednání soudu. My jsme přijali takzvanou obecnou zodpovědnost. A je pravda, že situace té rodiny je v tuto chvíli velice těžká," říká mluvčí.

Příbuzní žádají 17 milionů korun a o peníze by přišel Krajský úřad v Ostravě, pod který nemocnice patří. Co na případ říká náměstek hejtmana Karel Konečný? "Je to pro mne nová informace, určitě si ji ověřím," řekl Českému rozhlasu Ostrava.

Připustil, že se krajské nemocnice na podobné žaloby musí připravit. "Určité náznaky v jednotlivých nemocnicích se objevují a ředitelé z toho mají samozřejmě oprávněné obavy, že by se tyto věci mohly lavinovitě spouštět," doplnil náměstek.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu