Soud s Mariánem Kušem nezačal ani na pošesté

28. květen 2009

Proces ohledně falešného lustračního osvědčení bývalého místostarosty Českého Těšína provázejí průtahy. Odvolací senát dnes už pošesté nemohl začít jednat. Tentokrát kvůli nemoci obhájkyně. Marián Kuš podle obžaloby poškodil cizí práva, když se prokazoval nepravdivým lustračním osvědčením.

Od prosince loňského roku se odvolací senát marně snaží zahájit proces, který má definitivně odpovědět na otázku, jestli Marián Kuš je vinen nebo ne. Zatím se ale soudní přelíčení ani jednou nekonalo. Vždy kvůli zdravotním problémům na straně obžalovaného.

"Pokud lékař potvrdí, že obhájce případně obžalovaný je nemocen, tak soud tady tuto věc přezkoumávat nemůže," potvrzuje mluvčí soudu Sabina Mudříková.

Přitom odvolání proti odsuzujícímu rozsudku podal právě Marián Kuš. "Dělá to pochopitelně velké komplikace. Senát je na jednání pokaždé připraven, má určitou časovou rezervu a pokaždé to přijde nazmar," připomíná krajský státní zástupce Jaroslav Lukaštík.

A o co v kauze jde? Někdejší významný člen sociální demokracie měl vedení strany doložit, že nespolupracoval s StB. Na sekretariát dorazilo negativní osvědčení. Podle původního rozsudku ale v té době měl Marián Kuš pozitivní lustrační osvědčení, že byl agentem StB.

"Předstíral, že je z hlediska komunistického režimu bezúhonný, což nebyl," potvrzuje okresní žalobce Petr Jurka.

Na případ upozornili lidé z občanského sdružení Těšínské zrcadlo. Marián Kuš od začátku s obviněním nesouhlasí. Okresní soud ho odsoudil k peněžitému trestu ve výši 100.000 korun. Odvolací proces má posedmé začít koncem června.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu