Soud ve Frýdku-Místku začal řešit smrt učitele při zorbingu

1. březen 2010

Před Okresním soudem ve Frýdku-Místku dnes stanuli dva muži obvinění ze smrti učitele a vážné zranění patnáctiletého žáka. Neštěstí se stalo loni v červnu na Třinecku při zorbingu. Tuto adrenalinovou zábavu provozovala firma obviněných.

Adrenalinový sjezd v plastové kouli měl být vrcholem školního výletu žáků deváté třídy novojičínské základky v Košařiskách na Třinecku. Zorb, ve kterém byli společně třídní učitel s žákem, se ale na konci svahu nezastavil v zádržné síti, přepadl přes ní a pád skončil nárazem do stromu.

Oba organizátoři dnes u soudu čelili obvinění z ublížení na zdraví s následkem smrti. K případu se moc nechtěli vyjadřovat. "Je mi líto celé věci, která se stala. Snažíme se s tím nějak žít, je to strašně náročné. Nejsem o tom schopen ani pořádně mluvit, promiňte," řekl jeden z obžalovaných.

Společenská nebezpečnost jednání provozovatelů spočívá v lehkovážném podcenění atrakce pro zdraví a život uživatelů. "Projevilo se v zahájení provozu bez řádné certifikace, bez dokumentace, bez zajištění opatření k bezpečnému provozu a vůbec bez zkušebního provozu, což ve svém souhrnu představuje porušení celé řady provozních i bezpečnostních předpisů," potvrdil okresní státní zástupce Emil Švarný.

Jednání bylo odročeno na 22. dubna. Soud potřebuje další vyjádření soudního znalce, který je momentálně v zahraničí. Obviněným mužům hrozí až pět let ve vězení.


Čtěte také:
Školní výlet skončil v Třinci tragickou smrtí učitele
Při zorbingu byly podle policie porušeny předpisy
Za smrt při zorbingu policie obvinila provozovatele atrakce

autor: Petr Havránek
Spustit audio

Více z pořadu