Soud vynesl průlomový rozsudek v kauzách nutné obrany

26. červenec 2005

Muž, který postřelil dva lidi, je nevinný. Rozhodl tak Krajský soud v Ostravě, který vynesl v odvolacím řízení definitivní verdikt nad Erichem Benešem. V ostravské galerii Mlejn se zastal mladé ženy, kterou bil její přítel. Pak se strhla rvačka. Proto použil legálně drženou zbraň. Jednoho z mužů zranil tak vážně, že je upoutaný na invalidní vozík. Podle rozsudku šlo o nutnou obranu, a proto ho soud zprostil obžaloby.

Krajský soud v Ostravě dnes vynesl jeden z průlomových rozsudků v kauzách nutné obrany. Erich Beneš vážně zranil dva lidi, ale přesto odešel ze soudní síně nepotrestán. Verdikt je jednoznačný: postupoval v nutné obraně. Muži, které postřelil, měli fyzickou převahu a mu nic jiného nezbývalo. Jeho obhájce Vladimír Ježek potvrzuje, že takové rozhodnutí není v české justici dosud běžné.

"Soudy velmi pečlivě, opatrně a velmi přísně zvažují otázku případného zproštění viny zejména tehdy, jestliže tam nastala nějaká závažnější újma. Takže v tomto smyslu skutečně ten rozsudek není obvyklý a běžný už vůbec ne," vysvětlil obhájce.

soudcovské kladívko

Erich Beneš, který váží necelých sedmdesát kilo, a jeho zálibou je výtvarné umění a fotografování přírody, neskrýval po rozsudku radost. "Myslím, že lidé by měli mít právo se bránit. Nemůžou spoléhat na to, že všude budou policisté, kteří je ochrání. Rád bych zase začal normálně žít."

Erich Beneš vystřelil celkem čtyřikrát. Poprvé v objektu, kde je galerie Mlejn a restaurace. Viděl, jak urostlý muž bije svou přítelkyni, chtěl ji bránit, vytáhl revolver a zasáhl stěnu. Pak podle jeho verze ho muž i se svým kamarádem začali pronásledovat, proto už venku střelil ještě třikrát a nešťastně trefil jednoho z nich do míchy - ten skončil na invalidním vozíku.

"I přes rozhodnutí Krajského soudu mám zato, že jednání obžalovaného nenaplnilo veškerá taxativa povolené nutné obrany. Jeho jednání bylo zcela zjevně nepřiměřenou reakcí na jednání poškozených. On z těch možných prostředků obrany volil prostředek nejintenzivnější, to znamená střelnou zbraň a ještě takovým způsobem, který oba poškozené doživotně vyřadil z běžného způsobu života," vysvětluje důvody nesouhlasu se zprošťujícím verdiktem zástupce poškozeného Pavel Pěnkava.

Obhájce střelce Vladimír Ježek ale trvá na tom, že klient se jen bránil. "Pan Beneš vlastně stále ustupoval respektive utíkal. On útočníkem nebyl."

Erich Beneš skončil dokonce na čtyři měsíce ve vazbě. Poté, co si vyslechl zprošťující verdikt, uvažuje, že bude chtít za pobyt za mřížemi po státu odškodnění.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu