Soud vynesl rozsudek v kauze Dětský domov

8. březen 2011

Podmíněný trest ve výši pěti měsíců. Takové rozhodnutí si u okresního soudu v Novém Jičíně vyslechli manželé Ľubovi.

Dvojice upozornila na událost, kdy šestiletou dívku z dětského domova pokousal pes zástupce ředitelky. Manželé pak informovali úřad ombudsmana, krajský úřad ale i média o dalším pokousání a o týrání dětí v dětském domově. Jejich tvrzení se ale nepotvrdila.

„Zpočátku to mohlo skutčně tak vypadat, že chtějí chránit zájmy dětí. Ale brzy ten zájem ustopil do pozadí a převládaly tam spíš ty osobní záležitosti a vztahy,“ vysvětluje soudce Jiří Hanzelka.

Soud od začátku provázela řada rozporů a protichůdných výpovědí. U soudu zazněl například zápis o ošetření zraněného prstu jednoho z chlapců, kterého také pokousal pes. Některé děti vypověděly, že byly bity. Policie ani soud ale žádné týrání dětí nepotvrdili.

„S rozhodnutím okresního soudu jsem spokojená. Ponechala jsem si lhůtu, zvážím, zda je výše trestu adekvátní,“ souhlasí státní zástupkyně Žaneta Čaňová.

Podle manželů Ľubových byla ale povinnost na své podezření upozornit příslušné orgány. S verdiktem nesouhlasí a na místě podali odvolání.

„Určitě nebylo naším zájmem nikoho poškodit. My jsme jednali vždycky v zájmu dětí a v tomto okamžiku si dovolím tvrdit, že soud nerozhodl dobře,“ tvrdí Miroslav Ľuba.

Soudní rozhodnutí je nepravomocné, případem se bude zabývat Krajský soud v Ostravě.

autor: Dominika Rojtová
Spustit audio

Více z pořadu