Soud začal po deseti letech znovu rozplétat pád Moravia banky

19. listopad 2012

Objasňování krachu Moravia banky se dostalo po deseti letech souzení opět na začátek. Nejvyšší soud totiž některé rozsudky zrušil a tak se spis dostal znovu ke Krajskému soudu v Ostravě.

Jenže mezitím se úplně změnil senát a někteří obžalovaní chtějí, aby noví přísedící slyšeli všechny důkazy a svědectví. Ostravský soudce dnes rozhodl, že proces bude pokračovat počátkem příštího roku.

„To vám rozbije vlastně celý život, naruší to rodinné vztahy. Je to prostě složité, jak po pracovní stránce, protože neseženete práci a musíte pořád čekat a počítat tady s tím,“ říká Jiří Baron, někdejší šéf představenstva Moravia Banky.

„Ty věci by měly být daleko kratší a řešení efektivnější. Myslím, že republiku to stojí peníze, daňové poplatníky taky. Asi by bylo lepší, kdyby to bylo efektivnější,“ dodává.

Do už tak složitého procesu totiž vstoupilo rozhodnutí Nejvyššího soudu, který některé rozsudky úplně zrušil a nařídil projednat znovu. Klient advokáta Maria Hanáka byl už v té době ve vězení a dostal se tak ven.

„Byl již pravomocně odsouzen, vykonával čtyřletý nepodmíněný trest a Nejvyšší soud změnil rozhodnutí, vrátil to prakticky na počátek. Není to časté, je to skutečně výjimečné, ale stává se to,“ podotkl Hanák.

Jenže mezitím se v Ostravě úplně změnil senát. Někteří přísedící zemřeli, jiní onemocněli, další se odstěhovali. Několik obžalovaných chce, aby nový senát slyšel všechny důkazy a svědky znovu.

„Co na to říct? Asi zřejmě složité procesní právo. Nevím, čím dalším to odůvodnit. Je faktem, že už to trvá deset let a ta lhůta je poměrně dlouhá,“ reagoval žalobce Rostislav Bajger.

A do toho všeho obžalovaný bývalé šéf banky oznámil, že je vážně nemocný a nemůže v jednací síni sedět a plně vnímat. To vše má podloženo lékařskou zprávou. Soudce Karel Gill proto odstartuje proces znovu až v únoru příštího roku.

Vkladatelé svěřili bance více než devět miliard korun. Poté, co banka ztratila povolení k bankovní činnosti, dostali klienti od státu 90 procent svých vkladů, maximálně ale milion korun. Bez odškodnění ale zůstali majitelé devizových účtů, které ze zákona nepodléhají pojištění vkladů.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu