Speciální tým záchranářů byl zařazen k světové elitě

14. říjen 2010

Speciální záchranný tým s názvem USAR od úterý až do dnešních ranních hodin bojoval v Dolní oblasti Vítkovic o zařazení k elitním týmům. Vyprošťování a záchranu osob ze sutin a trosek hodnotila jedenáctičlenná mezinárodní komise. Celkem 68 členů složených z hasičů, kynologů a lékařů ve zkoušce uspělo.

Český USAR tým, který je podle svého názvu Urban Search And Rescue zaměřen na vyhledávání osob v městské zástavbě po zemětřeseních či závalech, získal dnes odpoledne v Ostravě právo nosit označení „Heavy team“, tedy těžký záchranný tým. Dostal se tak do rodiny dvou desítek stejných odřadů na celém světě, které jsou přednostně vysílány strukturami OSN do přírodními katastrofami postižených zemí.

„Český tým prošel klasifikací a je dnes klasifikován jako těžký tým, je klasifikován OSN a je jeden z patnácti těchto těžkých týmů na světě. Je to výsledek dvouleté práce a v neposlední řadě je to výzva. Výzva jak pro budoucno pro Českou republiku, aby tento tým vysílala do zahraničí, tak pro vlastní tým, aby na sobě dál pracoval a ukázal ještě lepší výsledky, než byly dosud,“ potvrzuje velitel cvičení Vladimír Vlček.

O udělení označení „Heavy team“ rozhodoval jedenáctičlenný mezinárodní tým hodnotitelů (team IEC), v němž byly vedle šéfa ze Švýcarska další členové ze zemí, kde již certifikovaný USAR tým existuje, například USA, Austrálie, Čína, Německo a Polsko.


Čtěte také: V Ostravě cvičí speciální tým záchranářů USAR

autoři: tif , Dominika Rojtová
Spustit audio

Více z pořadu