Špičky ODS zrušily místní sdružení strany v Dobré

3. únor 2010

Neshody v ODS na Frýdecko-Místecku vyústily v nezvyklý krok. Výkonný výbor vzal po dvaceti letech existence licenci místnímu sdružení v Dobré. Tam před časem přešla skupina nespokojených členů z Frýdecko-Místecka. Mezi nimi i městský zastupitel Jan Janásek, který pak hlasoval s levicí. Vedení ODS to přestalo tolerovat. Když sdružení odmítlo Janáska vyloučit, přišel trest.

V Dobré vznikla buňka nespokojených členů ODS z Frýdku-Místku, která chtěla změnit poměry sil v oblasti. Prohrála však a přišla o licenci. Předseda krajské ODS Zbyněk Stanjura tvrdí, že nebylo jiné řešení.

"Lidé, kteří spolu kandidovali, kteří reprezentují ODS v zastupitelstvu Frýdku-Místku, vystupují jinak a hlasují jinak. To, si myslím, že není dobře. A byl to ten hlavní důvod, proč nakonec výkonná rada na návrh oblastního sdružení odebrala licenci Dobré. Oblastní sdružení Dobrá vlastně doplatilo na rozbroje uvnitř frýdecko-místecké ODS," dodává Stanjura.

Také podle předsedy ODS ve Frýdku-Místku Petra Konůpky byla situace neudržitelná. "Nemůžeme si dovolit rozpory mezi sebou. Jednání pana Janáska nás opravdu poškozuje. Nerozumím jeho rozhodnutí odejít z Místního sdružení Frýdek-Místek do Dobré a nerozumím vůbec jeho rozhodnutí nespolupracovat s ODS," řekl.

Sám zastupitel Jan Janásek kritiku odmítá. "Když nejsem členem klubu, necítím se zavázán rozhodnutím klubu o něčem hlasovat. Čemu oni říkají zrádce. Já si spíš myslím, že oni zradili ideály demokracie," říká Janásek.

Bývalý předseda ODS v Dobré Milan Stýpka už prý nemá chuť sdružení obnovit. "Zvažuji dokonce, že já to nebudu, který zde znova založí ODS. Po spoustě let v ODS to zabalím, protože se mi to naprosto nelíbí," dodává Stýpka. Je přesvědčen, že současné vedení oblastní ODS získalo drtivou převahu pomocí takzvaných černých duší.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio

Více z pořadu