Spory o chybějící miliony v opavském fotbalu míří k soudu

17. květen 2019 07:10

Podáním žaloby pokračuje spor o miliony, které chybí v pokladně opavského fotbalového klubu. Jde o více než 18 milionů korun od reklamního partnera klubu SFC. Právě tato suma výrazně zkomplikovala fungování prvoligového celku a muselo před časem zasáhnout i zastupitelstvo města.

Generální partner klubu SFC Opava – společnost OpavaNet. Právě od ní měly už před několika měsíci přijít peníze podle smlouvy. Jenže nepřišly a žádné dohody nepomáhají.

„Z naší strany jsme udělali maximum k nalezení shody. Navrhovali jsme i splátkový kalendář, abychom závazky vůči SFC srovnali. Nicméně k dohodě zatím nedošlo a ta plánovaná úschova, která měla být na účtu města, prostě nedorazila,“ potvrzuje primátor města a současně místopředseda představenstva SFC Tomáš Navrátil (ANO).

Město zveřejnilo i příslušnou dohodu mezi OpavaNetem a městem o takzvané úschově peněz do doby, než se spor vyřeší. Peníze ale na účet města nedorazily a nastoupili právníci. To, že před časem muselo město poslat klubu mimořádný příspěvek za chybějící miliony, znamenalo podle primátora Navrátila záchranu celého klubu.

„Vyrovnali jsme veškeré dluhy, které byly. Ať už dodavatelům, nebo mzdy hráčům i zaměstnancům včetně odměn za vyhrané zápasy. Takže tyto jsou vyplaceny a nemáme žádné dluhy,“ dodal primátor.

Obtížnost situace potvrzuje také opozice v opavském zastupitelstvu. Mimořádnou finanční injekci prvoligovému fotbalu ve výši 24 milionů korun podpořil také zastupitel za ODS Marek Veselý, kvůli hrozbě insolvence, a takto to komentoval po hlasování: „Volba byla jednoduchá, protože byla pragmatická. Insolvence je varianta mnohem dražší a s nepředvídatelnými důsledky.“

Snažili jsme se také kontaktovat zástupce OpavanaNetu Marka Hájka, který býval dříve v čele právě fotbalového klubu SFC. Opakovaně ale nezvedal telefon.

autor: mrk
Spustit audio

Související