Staré břidlicové štoly v Odrách se otevřou veřejnosti

7. leden 2017
Dobré odpoledne

Netušené tajemství ukrývají kopce nad městem Odry. Nenápadné vstupy uprostřed lesa vedou do rozsáhlých podzemních prostor. V nich se v minulosti lámala břidlice na střechy domů. Město chce nechat tři štoly vyčistit a zpřístupnit veřejnosti.

Uprostřed lesa vystupujeme z terénního auta, jsme kousek od vstupu do štoly. „Nacházíme se u vstupu do štoly Nový Svět A. Je to součást celého důlního díla, kterému říkáme Flaschkův důl podle bývalých vlastníků. A jedná se o dvoupatrový důl, který právě chceme zpřístupnit pro veřejnost,“ říká Alena Buczková, vedoucí odboru kultury oderské radnice.

Vchod je zavalen, takže tady se lidé nedostanou. „Tady plánujeme, že se lidi dostanou k tomu komínu, který propojuje horní a spodní patro. A co je na tady tom horním patru nejzajímavější, tak jsou zakládky. Z horniny, kterou nepotřebovali, zakládali takové zdi podél stěn důlního díla. A ty jsou krásné, impozantní,“ dodává Alena Buczková.

Největší komora, která bude zpřístupněna pro veřejnost, se nachází v dolním patře důlního díla. Na délku má asi 35 metrů a na výšku kolem 12 metrů.

Přesné datum otevření dolů v Odrách neznají. Podle předsedy Historicko-vlastivědného spolku Květoslava Wiltsche to muselo být před rokem 1850. „Dokládá to vlastně historický kahan, který jsme tam našli a který fungoval ještě na olej. Po roce 1850 se už používal karbidový kahan,“ upozorňuje Wiltsch.

Město chce zpřístupnit tři štoly. Najalo už takzvaného závodního, který bude na provoz štol dohlížet. Připravuje také stavbu parkoviště a s pomocí státních lesů i naučné stezky, která návštěvníky provede po povrchu dolu.

Komora v břidlicovém dole u Oder

„Bohužel jsme v roce 1967 přišli o oderský zámek, který byl zbourán. Takže se snažíme najít další atraktivní věci. A právě důl je jedna z atraktivit, která je realizovatelná a myslíme si, že pro veřejnost bude velmi přitažlivá, protože je to něco, co běžně člověk nezažívá,“ vysvětluje starosta Oder Libor Helis (nezávislý).

Přilby na hlavu a baterky do rukou dostanou první návštěvníci štol zřejmě počátkem sezóny 2020.

autor: Michal Polášek
Spustit audio