Stát lidem naposledy přispěje na výměnu starých neekologických kotlů

10. duben 2019

Od poloviny května si obyvatelé Moravskoslezského kraje budou moci znovu požádat o tzv. kotlíkovou dotaci. Hejtmanství jim rozdělí celkem půl miliardy korun. Dostane se i na ty, kdo v předchozí výzvě neuspěli.

Paní Bronislava z Frenštátu pod Radhoštěm nechala svůj kotel vyměnit před dvěma lety, od té doby topí plynem. I když sama tzv. kotlíkovou dotaci nevyužila, podporu státu vítá. „Myslím, že je to dobrá akce, která přispěje ke snížení emisí,“ říká.

Na znečištění ovzduší má podle hejtmana Ivo Vondráka (ANO) topení ve starých kotlech větší podíl, než by se mohlo zdát. „Jeden kotel nejhorších emisních tříd znečišťuje ovzduší až 60 kilogramy prachu ročně. Když si to vynásobíte tisíci, zjistíte, že je to vlastně skutečně významný zdroj znečištění,“ upozorňuje hejtman.

V třetím kole kotlíkových dotací rozdělí Moravskoslezský kraj obyvatelům půl miliardy korun. Žádosti o peníze bude úřad přijímat od 13. května, elektronický formulář zájemci najdou na webu už ode dneška.

„Lidé si už na webu mohou vyplnit žádosti, předpřipravit se a od 13. května od 10 hodin budeme už přijímat žádosti. Takže potom, pokud budou mít připraveno, stačí odkliknout,“ říká náměstkyně hejtmana Jarmila Uvírová (ANO).

Bezúročné půjčky

Lidem, kteří si nový kotel nemůžou dovolit, nově pomůže bezúročná půjčka. „Dáváme k dispozici 500 milionů korun pro obce, aby mohly poskytovat svým občanům peníze na výměnu těchto nevyhovujících zdrojů. Až domácnost obdrží kotlíkovou dotaci, bude moci splácet ten rozdíl mezi dotací a celkovými náklady obci v pravidelných měsíčních splátkách,“ vysvětluje ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Valdman.

Moravskoslezský kraj začne přijímat žádosti v třetí vlně kotlíkových dotaci jako první ze všech regionu v Česku. Lidé by tak výměnu mohli stihnout ještě před začátkem topné sezóny.

autor: mot
Spustit audio

Související