Státní podnik Diamo začal v Karviné zasypávat jámu Pomocného závodu Darkov

15. únor 2024 12:31

Město Karviná přijde o další hornickou dominantu. Státní podnik Diamo začal za zhruba 100 miliónů korun likvidovat jámu takzvaného Pomocného závodu dolu Darkov. V podzemí postupně zmizí desítky tisíc kubíků zpevněného materiálu a betonu. Důl Darkov je uzavřený od února roku 2021.

Už to budou tři roky od chvíle, kdy na dole Darkov vyjel poslední vozík s černým uhlím. A začala dlouholetá likvidace, která se teď přesunula do areálu Pomocného závodu.

Právě přijíždí domíchávač a do téměř 900metrové jámy sype první kubíky. Je to takzvaná vtažná jáma Da1, druhá výdušná jáma v tomto závodu už je zasypaná 20 let.

Zasypávání jámy

Současné práce potrvají do konce příštího roku. „Do jámy dáme 38 tisíc kubíků zpevněné betonové směsi. Pak sem přijde ještě pět a půl tisíce kubíků betonu a mezi tím separační vrstva štěrku. Je v havarijním stavu, tudíž přistupujeme urychleně k likvidaci havarijního stavu na jámě,“ potvrdil Josef Lazárek z Diama.

Čtěte také

V roce 2026 potom budou pokračovat demolice na povrchu Pomocného závodu, zmizí těžní věž a další budovy a toto hornické místo definitivně zanikne.

Samotný důl Darkov, jeho hlavní část, zatím stojí na první pohled beze změny. Všechno se děje pod povrchem. Podle Josefa Lazárka z Diama pokračuje stavba nutných izolačních hrází, aby pak bylo možné zasypat hlavní důlní jámy. „Celkově těch izolačních objektů, těch hrází je 163 a jsme hotovi zhruba z dvou třetin. Budeme plynule dále pokračovat a pak přistoupíme k vlastním jámám,“ dodal Lazárek.

Historie dolu Darkov jako celku sahá až do poloviny 19. století, kdy se začala hloubit jáma Gabriela. V současné době se černé uhlí dobývá už jenom na nedalekém dole ČSM. Zatím podle plánu zhruba do jara roku 2026.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související