Stavba obchvatu Frýdku-Místku se oddaluje

10. srpen 2005

Stavba obchvatu Frýdku-Místku se zřejmě o několik let zdrží. Ministerstvo životního prostředí totiž zrušilo souhlas krajského úřadu ke stavbě takzvané jižní varianty. Podle ekologů by silnice zasáhla do chráněné nivy řeky Morávky. Stavbu, která má začít v roce 2007, přitom už v polovině 90. let odsouhlasili městští zastupitelé.

Čtyřicet tisíc. Tolik aut projede denně Frýdkem-Místkem. Silniční obchvat je pro město nezbytný, jeho stavba se teď ale oddaluje. Rozhodnutí ministerstva proto zaskočilo i vedení kraje.

"Rozhodnutí územního odboru ministerstva životního prostředí nás poměrně nemile překvapilo, náš úřad rozhodoval v souladu se zákonem. Pokud ovšem odvolací orgán dospěl k jinému názoru, my jej samozřejmě musíme respektovat. Bude to však znamenat nejen měsíce zdržení, ale může to třeba následně znamenat i komplikace při získávání financí z Evropské unie, bez nichž se ten obchvat těžko postaví," říká mluvčí krajského úřadu Šárka Swiderová.

silniční doprava (ilustrační foto)

O co ekologům jde? Sdružení Beskydčan a Ekologický právní servis se odvolaly, protože plánovaná trasa má zasáhnout do nivy řeky Morávky. Ta je součástí soustavy chráněného území Natura 2000.

"My vnímáme samozřejmě, že ten obchvat je záležitost společenského významu, že je to ve veřejném zájmu, nicméně to chráněné území je taky vyhlášeno ve veřejném zájmu a bylo vyhlášeno už daleko dřív. Teď při vstupu do Evropské unie toto území navíc spadá do evropských chráněných lokalit," říká Leo Košťál z Beskydčanu.

Ochránci přírody navrhují severní variantu obchvatu, o jižní už ale v polovině 90. let rozhodli zastupitelé Frýdku-Místku, potvrdil místostarosta Petr Cvik. "Vzhledem k tomu, jak je všechno časově náročné, si vůbec nedokážu představit nějakou jinou variantu. Zastupitelé ji odsouhlasili, budeme ji držet s tím, že vyčkáme, jaké bude rozhodnutí odvolacího procesu. Pevně věřím, že bude úspěšné a stavba tady vznikne."

Investor, tedy Ředitelství silnic a dálnic, teď musí nechat zpracovat nové hodnocení vlivu stavby na ekologii. Vyžádá si taky nová stanoviska obcí. Teprve potom může krajský úřad o stavbě znovu rozhodovat.

autor: Gabriela Všolková
Spustit audio

Více z pořadu