Stavba školní tělocvičny v Chlebovicích se opět odkládá, děti dál cvičí v podkroví

30. březen 2023 07:20

Přípravy na stavbu tělocvičny na Základní škole v Chlebovicích ve Frýdku-Místku provázejí problémy. Letos v březnu muselo město rozvázat smlouvu s projektantem kvůli nedodržení termínů. A ještě před tím se z důvodu rostoucích cen odhlásily všechny firmy z veřejné soutěže. Nový kolotoč výběrových řízení tak začíná téměř od začátku a stavět se začne nejdříve příští rok. Děti zatím pořád musí cvičit přímo v jedné ze tříd, kde nemají prostor na běhání nebo třeba na míčové hry.

V podkrovní třídě chlebovické základní školy děti s učitelkami odsunují lavice a židle, aby vůbec měly kde cvičit. „Je to náročné na organizaci. Tu jsme vždy museli dělat tak, abychom mohli realizovat ještě jiné hodiny,“ popisuje tělocvikářka Lenka Michálková časté stěhování. Hluk z cvičení navíc ruší děti v nižších patrech.

Problém řešilo Sdružení rodičů už před více než 20 lety. „Vždy to ale stálo na penězích nebo nějaké vůli města do toho jít,“ říká Libor Janečka (KDU-ČSL),  předseda místního osadního výboru.

Tělocvična nejdříve měla stát mezi školou a farou. To se ale místním lidem nelíbilo. Škola by navíc přišla o venkovní plochu. Nakonec zvítězilo řešení, kdy tělocvična bude stát přímo nad sousední mateřskou školou, jako jakási nadstavba.

„Nicméně čas se vleče. Jednak někoho přesvědčit, pak nějakou studii, pak tedy projekt. A když už se mělo stavět, tak teď v neposlední řadě válka na Ukrajině všechno zbortila, protože ceny všeho se utrhly,“ dodává Libor Janečka.

První kolo výběrového řízení na zhotovitele proto skončilo neúspěšně. „Z asi pěti účastníků se nakonec odhlásili všichni, protože byl nárůst ceny takový, že i ta nejvyšší nabídka nevydržela,“ vysvětluje náměstek primátora Jiří Kajzar (Naše Město F-M).

K tomu všemu původní projektant nebyl schopen dodržet smluvní termíny. Město s ním proto rozvázalo smlouvu a ještě bude vymáhat penále, které jde do milionů.

Spustit audio

Související