Štramberk trápí nedostatek parkovacích míst

12. květen 2011

Obyvatele Štramberka se stále potýkají s nedostatkem parkovacích míst. Na včerejším mimořádném zasedání zastupitelé sice schválili několik nových parkovišť, ta ale kapacitně nestačí.

Přetlaku aut místních i turistů by mohlo ulevit vybudování podzemního parkoviště přímo v centru města. Tento návrh ale zastupitelé do nové verze územního plánu nezařadili.

Poslední dva roky do města přijíždí v době turistické sezony až tři sta aut s návštěvníky denně. Parkovací místa chybějí i místním. Ze situace jsou zoufalí.

"V létě tady lidé nemají kde zaparkovat. A v zimě, když tady zaparkují, nemůžeme odhrnout sníh a zprovoznit cesty," říká jeden z obyvatel, kteří dorazili na zastupitelstvo.

Vybudování podzemního parkoviště v centru Štramberka by bylo ideálním řešením. "Parkování by bylo pro turisty blízko centra a přitom by neovlivňovalo zástavbu. Navíc by se vyřešilo garážování přes zimu," potvrdil starosta města Jan Socha.

Ojedinělé řešení zastupitelé do územního plánu nezařadili. Jeho pořizovatelka Eva Bujnošková z kopřivnického městského úřadu jej ale neodsuzuje. "Zařazení do územního plánu znamená nároky na projektanta, zpracování posouzení vlivu a musela by se s tím seznámit veřejnost," dodala Bujnošková.

A to by zpomalilo vydání územního plánu, k jehož původní verzi měli občané téměř 300 nesouhlasných připomínek. Zastupitelé proto upřednostnili jeho vydání.

Vedoucí městské policie František Vavruš, který se s komplikovanou dopravní situací potýká denně, s jejich rozhodnutím nesouhlasí. "Když na tom nezačneme dneska pracovat a okolo roku 2014 či 2015 bude vyhlášena nějaká soutěž, tak nebudeme mít nic, jen vizi. A peníze, které jsme mohli mít, nedostaneme. Když se člověk dopředu nenachystá, může to zabalit. A zastupitelé to zabalili," myslí si Vavruš.

Štramberští zastupitelé si návrh podzemního parkoviště ponechali alespoň v záloze. Starosta Jan Socha přislíbil, že se o jeho prosazení bude snažit i nadále.

autor: Jana Jeckelová
Spustit audio

Více z pořadu