Střelci z opavského hřbitova stráví ve vězení deset a sedm let

25. říjen 2011

V Ostravě dnes padl rozsudek za střelbu na opavském hřbitově. Krajský soud vyměřil desetiletý trest Tomáši Kukolovi, o tři roky méně pak stráví ve vězení Hynek Ignát. Oba muži přepadli zaměstnance pohřební služby přímo na pietním místě. Použili pouta i paralyzér. Tomáš Kukol pak muže postřelil do obou nohou.

Tomáš Kukol, který má ve vězení se zvýšenou ostrahou strávit deset let, odcházel z jednací síně rychlým krokem. Trest mu připadá příliš přísný. „No, čekal jsem méně,“ povzdechl si. V jednací síni řekl, že byl v době činu nepříčetný. „V tu dobu jsem rok a půl užíval Tramal a před otcovou smrtí asi pět dvoustovek denně. A potom jsem byl smutný, že umřel tatínek a pil jsem a hodně trávy kouřil. Deset let se mi zdá být velmi tvrdý trest,“ dodal.

Tomáš Kukol měl podezření, že zaměstnanec pohřební služby okradl jeho mrtvého otce. Policejní vyšetřovatelé to ale nikdy nepotvrdili. Přesto si na něj společně s komplicem Hnykem Ignátem počkal na opavském hřbitově a vše skončilo postřelením oběti do obou nohou.

„Obžalovaní způsobili poškozenému střelná zranění obou končetin. Byla to vážná zranění, kdy pouze shodou náhod nedošlo k prostřelení hlavních tepen, což by mohlo vést k masivnímu krvácení,“ popsala mluvčí soudu Lucie Böhmová

Státní zástupkyně Brigitta Bilíková upřesnila, že obžalovaní čin delší dobu společně plánovali. „Řešili to řádově několik dnů a to, jak to nakonec dopadlo, je určitě velké štěstí pro poškozeného. Na druhou stranu je s podivem, že přistoupili k takovému způsobu řešení. Ale ono to asi vypovídá o charakteru osobnosti, především obžalovaného Kukola,“ poznamenala.

Hynek Ignát dnes k rozsudku nepřišel. Minulý týden, kdy soud poprvé verdikt plánoval, totiž přišel do justiční budovy silně opilý - nadýchal přes 2,5 promile alkoholu.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu