Střípky se vracejí až do poloviny minulého století

V cyklu o ostravské rozhlasové historii zamíříme do oblasti humoru. A ze všeho nejdříve do oblasti sportu, což se nemusí vzájemně vylučovat.

Svědčí o tom osobnost Emila Zátopka. Zrovna na ostravském MEVRO v roce 1949, když jej zpovídal Vítězslav Mokroš, vyprávěl o londýnské olympiádě v roce 1948. Závod na deset kilometrů vyhrál, ale ‚pětka‘ dopadla jinak.

„No, o pěti kilometrech – s tím se tedy chlubit nemohu. Mám-li být upřímný, tak jsem to zvrzal,“ řekl tehdy sportovec se smíchem.

Nutno ovšem připomenout, že v Londýně skončil Emil Zátopek v běhu na pět kilometrů ‚jen‘ druhý. O čtyři roky později v Helsinkách si to vynahradil, když vyhrál pětku, desítku i maraton. A v pořadu uslyšíte dobové záběry z tehdejšího komentování.

Zmíněné ostravské MEVRO je ale v našem pořadu zmíněno i v dalších ukázkách. Poslechnout si můžete i ‚hornické zpívání‘ natočené přímo v jedné z hospůdek v centru Ostravy.

Střípky z ostravské rozhlasové historie si poslechněte v přiloženém audio souboru (viz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘ hned pod titulkem). Tento a další díly cyklu pak najdete v iRadiu.

Spustit audio