Studio vesmír (9)

8. březen 2009

Těsný průlet třicetimetrové planetky kolem Země začátkem tohoto týdne je úvodním tématem Studia vesmír. Vedoucí ostravské hvězdárny Dr. Tomáš Gráf dále prozradí i podrobnosti k astronomické soutěži pro laiky nazvané Galileoskop, v rozhlasové encyklopedii vesmíru je řeč o dvojhvězdách a v rubrice astronomických výročí připomeneme nedožité 75. narozeniny Jurije Gagarina.

V tipech na pozorování noční oblohy pak uslyšíte o kometě, která je v těchto dnech viditelná i malými dalekohledy a podle čínské hvězdárny, na které byla objevena, se jmenuje Lu-Lin. Moderátoři pořadu Iva Bartoňová a Richard Piskala uvádějí společně s Tomášem Gráfem nedělní Studio vesmír každou neděli mezi 11. a 12. hodinou dopoledne.

0:00
/
0:00

Do pořadu se můžete zapojit také vy, posluchači. Své astronomické dotazy posílejte na mail: studio.vesmir@ov.rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Český rozhlas Ostrava, Studio vesmír, Dr. Šmerala 2, Ostrava, 702 00.

Na odkazu www.astro.cz/obloha/mesic/ najdete mapku Měsíce.
Můžete si také stáhnout otočnou mapku oblohy, a to na následující internetové adrese: www.slunecnice.cz/sw/otocna-mapka.

autoři: RNDr. Tomáš Gráf , Iva Bartoňová , rip
Spustit audio